https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могили„Празник на плодородието“ събира традиции и гости от цяла България в Чилнов

„Празник на плодородието“ събира традиции и гости от цяла България в Чилнов

Двемогилското село Чилнов се готви за истински народен празник, който ще съчетае кулинарните и фолклорни традиции с неподправената любов към родния край. На 24 август, от 9:30 часа, ще започне Петото издание на кулинарно-фолклорния „Празник на плодородието“ в село Чилнов, едно от най-красивите населени места в община Две могили. Жители и гости ще се насладят на фолклорни изпълнения на състави от 14 общини в страната – Плевен, Никопол, Главиница, Разград, Червен бряг, Белене, Суворово, Елена, Завет, Бяла, Ветово, Ценово, Русе и Две могили, с общо 380 участници.

Тази година ще бъдат организирани три конкурса: за най-добре аранжирана „Маса плодородие“, „Обреден хляб“ и „Кошница плодородие“. Участие в конкурсите за аранжировка на маси са заявили 12 участника, а над 35 души ще се съревновават в категориите за обреден хляб и кошници. Трудната задача да определят победителите ще бъде поверена на тричленно жури.

Организаторите от Народно читалище „Светлина-1927“ в село Чилнов предвиждат и специални награди, сред които: награда от кмета на Община Две могили – Божидар Борисов, от кметството на село Чилнов, от читалището „Светлина-1927“, както и награди за цялостно участие и от „Ателие за везба“ в Русе. Награди ще осигурят и фирма „Красимир Димов – КИМТ-Д“ от град Две могили.

За втора поредна година специален гост ще бъде Цветелин Радулов от сдружение „Приказка за България“ – Русе, който ще приготви вкусна градинарска чорба и мекици съвместно с жени-кулинарки от читалището в Чилнов.

Сред атракциите на събитието отново ще бъде разходка с файтон до реката, а най-малките гости ще могат да се повозят на магарешка каруца. За всички присъстващи ще има възможност за снимки пред специално подготвен за празника тематичен кът. Очакват се и гости от туристически групи от Букурещ и Варна, както и представители на администрацията от село Ойнаку, Гюргево. Винарска изба „Две могили“, които са дългогодишни партньори на събитието, ще предложат три вида вина за дегустация, а фирма „ЦЕКО“ ООД от Русе ще осигури вода за всички участници.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X