https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСъздадоха „умна“ тъкан, която може да се захранва сама

Създадоха „умна“ тъкан, която може да се захранва сама

Изследователи от Канада са разработили интелигентна тъкан, способна да преобразува телесната топлина и слънчевата енергия в електричество, което позволява непрекъсната работа без необходимост от външен източник на енергия, съобщи “Сайънс дейли”.

Представете си палто, улавящо слънчевата енергия, за да осигурява уют по време на разходка в студа през зимата, риза, проследяваща сърдечния ритъм и температурата, или дрехи, които спортистите могат да носят, за да следят представянето си, без да се нуждаят от обемисти батерии. Изследователи от университета на Ватерло са разработили интелигентна тъкан с подобни забележителни възможности.

Тъканта има потенциал за събиране на енергия, наблюдение на здравето и проследяване на движението. Тя може да преобразува телесната топлина и слънчевата енергия в електричество, което потенциално позволява непрекъсната работа без необходимост от външен източник на енергия. В материята могат да бъдат интегрирани различни сензори за наблюдение на температурата, стреса и др.

Едно обещаващо приложение са интелигентни маски за лице, които могат да проследяват температурата и скоростта на дишане и да откриват химикали в дъха, за да помогнат за идентифициране на вируси, рак на белия дроб и други състояния.

“Разработихме текстилен материал с многофункционални сензорни възможности и потенциал за самозахранване”, казва Юнин Ли от изследователския екип.

За разлика от настоящите носими устройства, които често зависят от външни източници на енергия или от често зареждане, новата тъкан е по-стабилна, издръжлива и рентабилна от други предлагани на пазара.

Междувременно учени от САЩ пък са разработили първото по рода си термоизолирано и дишащо меко роботизирано облекло, което може автоматично да се приспособява към променящите се температури на околната среда, като по този начин спомага за осигуряване на безопасността на хора, работещи в гореща среда, пише още “Сайънс дейли”.

Със засилването на глобалното затопляне хората все по-често страдат от екстремни горещини. За тези, които работят в среда с висока температура на закрито или на открито, поддържането на топлинен комфорт става особено важно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X