https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДрагомир Драганов отличи винопроизводителя Димчо Райнов

Драгомир Драганов отличи винопроизводителя Димчо Райнов

Димчо Райнов, управител и собственик на винарска изба „Райнов и синове“, беше удостоен с почетна грамота от областния управител на Русе Драгомир Драганов. Отличието бе връчено за значителния принос на Райнов и неговата винарска изба към развитието и популяризирането на региона като атрактивна винена туристическа дестинация.

По време на събитието областният управител Драгомир Драганов посети лично винарната и лозовите масиви на „Райнов и синове“ в село Нисово. Масивите на избата вече обхващат повече от 800 декара, което прави изключително впечатление на фона на развитието на винения туризъм в района. Според Драганов, регионът притежава огромен потенциал за развитие на този вид туризъм, но е необходимо той да бъде популяризиран по-активно както сред българските, така и сред чуждестранните туристи.

„Технологията и оборудването ни отговарят на най-съвременните световни изисквания за преработка на грозде и правене на качествени вина. Още повече, когато имаме собствени лозя, контролът е затворен. Много е важно каква суровина ще се преработва, за да се получи добро вино,“ сподели Димчо Райнов. Той подчерта, че водещият принцип в работата му е да произвежда вина, които са разпознаваеми сред клиентите.

„Райнов и синове“ се отличава със своя годишен капацитет от около 3 милиона литра вино, което включва 1 милион литра бяло вино и 2 милиона литра розе и червено вино. Годишно винарната произвежда между 800 000 и 1 милион бутилки, както и около 700 000 литра вино в тетрапак опаковки.

Голяма част от продукцията на „Райнов и синове“ е предназначена за износ – около 70% от вината намират пазар в Азия, САЩ и Европа. Виненият асортимент включва основни бели сортове като Шардоне, Совиньон блан, Мускат и Семийон, а от червените най-предпочитани са Мерло, Каберне Совиньон, Каберне фран, Гъмза и Памид. Последните два сорта, типично български, са особено ценени от чуждестранните любители на вино.

Винарската изба „Райнов и синове“ се утвърждава като производител на вина с високо качество, които редовно печелят отличия на международни конкурси. През 2019 година избата участва в най-престижното световно изложение за вина в Лас Вегас, където представи 11 различни вида вина. От тях 9 бяха отличени, а златни медали получиха вината от Мускат и Мавруд.

Димчо Райнов и неговият екип не само произвеждат висококачествени вина, но и осигуряват постоянна заетост за 25 души. В допълнение, по време на кампаниите за гроздобер и преработка на грозде се наемат допълнително още около 25 – 30 сезонни работници.

Избата организира и винени турове, които позволяват на посетителите да се запознаят отблизо с процеса на винопроизводство и да опитат селекция от вината на „Райнов и синове“. Тези турове обаче се осъществяват само след задължително предварително записване, което подчертава ексклузивния характер на предлаганите изживявания.

Винарската изба „Райнов и синове“ започва своето развитие през 2006 година с около 100 декара лозя, а днес техните лозови масиви се простират на над 800 декара. Успехът им е пример за устойчиво развитие на винопроизводството и винения туризъм в региона. Райнов продължава да инвестира в качеството на своите продукти и в популяризирането на българското вино на международните пазари, което допринася за утвърждаването на Русенско като значима дестинация за винен туризъм.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X