https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдраве"Флирт" повали 500 души на легло само за седмица

“Флирт” повали 500 души на легло само за седмица

Новият вариант на коронавируса „Флирт“ настъпва с пълна сила. Само за седмица броят на повалените на легло у нас е 521, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на годината в страната са регистрирани 7219 случая.

Миналата седмица за пръв път у нас бяха установени щамове на варианта „Флирт“ на „Омикрон“, обясни пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат “Флирт”. Атрактивното име на новия вариант се дължи на съчетанието на първите букви на променените аминокиселини.

Към момента данните са за три случая, но още се извършват анализите и вероятно случаите ще са повече.

Проф. Христова съветва хората да се тестват, ако имат съмнения за заразяване. По думите й силно препоръчително е болните да си останат вкъщи, защото организмът би се възстановил много по-бързо, с по-малко щети и с по-малко усложнения. Изолацията пък ще спре разпространяването на вируса. При някои пациенти оздравяването настъпва до два-три дни, но на други са им необходими четири-пет, каза още тя.

Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, което протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария. Все още при някои пациенти се наблюдава и загуба на обоняние, отбелязват лекарите.

Болестта протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Има и млади хора, които при развитието на тъй наречената цитокинова буря могат да прекарат заболяването тежко. „Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, посочи още проф. Христова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X