https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМОН иска разяснения от парламента за забраната на ЛГБТ пропаганда в училищата

МОН иска разяснения от парламента за забраната на ЛГБТ пропаганда в училищата

Министерството на образованието и науката изисква допълнителни становища и разяснения от Народното събрание и от други министерства във връзка с промените в закона, които забраняват ЛГБТ пропаганда в училищата.

Оттам увериха, че ще се произнесат до края на идната седмица. Това е наложително, след като на 13 август еврокомисарят за равенството в Европейската комисия – Хелена Дали, е поискала със свое писмо разяснения от министъра проф. Галин Цоков относно приетите поправки в Закона за предучилищното и училищното образование МОН не е вносител на промените, които бяха инициирани от политическа партия.

Президентът Румен Радев не наложи вето върху тях и подписа указ за обнародването им.

В текста за изменението се дава и определение за “нетрадиционна сексуална ориентация” – “различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове”.

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О’Флеърти също призова държавния глава да не позволява обнародване на промените.

В момента подобен закон има само в Унгария и Европейската комисия води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан заради нарушаване на основните права на гражданите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X