https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаС грандиозно шоу бе открит реставрирания мост на Колю Фичето в Бяла

С грандиозно шоу бе открит реставрирания мост на Колю Фичето в Бяла

С шествие, концерт-спектакъл и впечатляващо 3D мапинг шоу, тази вечер беше официално представен реставрираният мост на Колю Фичето край град Бяла, заедно с новия Експоцентър „Уста Колю Фичето“.

Началото на консервацията и реставрацията на историческия мост беше дадено миналата година. Ремонтните дейности, финансирани по европроект на стойност 9,5 милиона лева, бяха осъществени по Оперативна програма „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 година.

„Идеята за този проект започна през 2017 г. Изминахме дълъг път, включително през изпитания като световната пандемия и войната в Европа, които неусетно повлияха на процеса“, сподели кметът на Бяла, Димитър Славов.

Проектът включва също и изграждането на модерен двуетажен експоцентър, който предлага ресторант, музей, посветен на Колю Фичето и Беленския край, обслужващи помещения, зала за прожекции и интерактивно преживяване „Машина на времето“. Посетителите могат да се върнат назад във времето, за да проследят началото на строежа на моста. В експоцентъра се предлагат и сувенири, както и впечатляващо 3D-мапинг шоу.

Кметът Славов подчерта, че този проект е спасил моста. „Състоянието му беше окаяно. След трагедията преди 16 години, мостът беше използван за лек трафик, което драстично влоши състоянието му. Ако не бяха ремонтите, при следваща голяма вода, мостът вероятно нямаше да издържи“, добави той.

След ремонта, мостът е укрепен и върнат към своята историческа стойност. „Това е първият мост с равно платно извън Цариград на Балканския полуостров, дълъг 276 метра и широк 9,30 метра“, отбеляза Славов. „Когато вървя по него, си представям как са минавали батареите на Мидхат паша и как свободата е дошла с руските войски. Тук има много история.“

Тържественият концерт-спектакъл „Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора“, режисиран и написан от Борис Радев, започна в 20:30 часа с изпълнения на химните на Република България и Европа. Оркестърът, хорът и солистите на Русенската опера под диригентството на Димитър Косев представиха емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия.

В програмата участва и танцов ансамбъл „Вакали“, а шествие по реставрирания мост събра близо 300 гайдари, танцьори, спортисти и самодейци, облечени в народни носии, официални и спортни облекла. Водещ на събитието беше Аделина Радева.

Спектакълът завърши с 3D мапинг проекция върху моста, подчертавайки неговата уникалност и значимост.

Утре вечер певицата Дара ще изнесе концерт в града, а през деня в Експоцентъра ще се проведе среща с футболната легенда Христо Стоичков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X