https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЛидия Шулева: Няма нищо страшно в по-високите осигуровки

Лидия Шулева: Няма нищо страшно в по-високите осигуровки

Няма нищо страшно и драматично в по-високите осигуровки. Така бившият социален министър Лидия Шулева коментира в ефира на Нова телевизия доклада на Националния осигурителен институт (НОИ), че осигурителните вноски трябва да бъдат повишени двойно, за да има пари за пенсии.

Тя направи ретроспекция какви са били осигурителните вноски през годините. “През 1997 г. е била 37%. Данъците бяха двойни и тройни от сега. Държавата си съществуваше”, каза Шулева.

След това осигурителните вноски започват да падат, като най-ниски са били 2010 г. – 16%. В момента вноската е 19,8% и 5% от нея за втория осигурителен стълб.

Шулева е на мнение, че трябва да има реформи в пенсионната система, за да се запушат редица пробойни и да се направят баланси в нея, защото тя продължава да има социална функция.

Икономистът Михаил Кръстев е категоричен, че пенсиите няма как да се изплащат без вноска от централния бюджет. Той отбеляза, че пенсиите у нас са били шоково повишени, от там е скочила много базата, а Швейцарското правило е било предвидено за друга база.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика коментира, че няма повод за притеснение и политическа намеса.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X