https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМикрочудовища обитават водите на езерото Лох Нес

Микрочудовища обитават водите на езерото Лох Нес

Шотландското езеро Лох Нес е известно с легендата за огромния звяр, за който се говори, че се крие във водите му, но какъв друг живот живее в мрачните дълбини? Ново изследване на Университета в Абърдийн реши да разбере какво наистина има там, като потопи за първи път холографска камера и резултатите бяха забележителни.

Вълнуващата експедиция стана възможна благодарение на weeHoloCam – устройство, което може да прави хиляди цифрови холографски изображения, за да хвърли светлина върху микроскопичните организми. След като приключи гмуркането, то използва най-новите достижения на изкуствения интелект, за да разбере какво е заснело на камерата.

Ако за пръв път чувате за холографски камери, между тези устройства и традиционните камери има съществени разлики, които са полезни, когато се опитвате да идентифицирате малки движещи се организми.

„Традиционният фотоапарат има много къс фокус и трябва да направите няколко снимки по различно време, за да заснемете дадена сцена. С холограмата целият обем се записва с един кадър. Това е все едно да вдигнеш част от океана и да я отнесеш в лабораторията си”, казва почетният професор Джон Уотсън, част от екипа от инженери от Абърдийн, в съобщението.

Когато екипът прегледал резултатите, открил, че във водите се крият „микрочудовища”. Тяхната самоличност? Увеличени частици планктон, които – макар и вероятно да не предизвикват същия фолклор като старата Неси – са новаторски поглед към това, което наистина се случва в това историческо сладководно езеро, пиеш Вести.бг.

„Това беше уникална възможност за нас да разположим weeHoloCam в сладка вода, тъй като досега тя е била използвана само в океана”, добави д-р Тангавел Тевар от Училището по инженерство към Университета в Абърдийн.

„Бяхме любопитни какво ще бъде качеството на водата, особено на по-малка дълбочина, тъй като знаем, че твърде много торф може да възпрепятства пътя на запис на инструмента. Но ние спуснахме камерата на 200 метра и успяхме да видим много интересни частици, които, работейки с биолози, би трябвало да ни дадат повече информация за биоразнообразието на Лох Нес”, споделя още той.

Екипът е особено горд, че този нов подход към изучаването на водните организми означава, че не се е наложило никой от тях да бъде изваден от езерото, за да бъде изследван в лабораторията. Вместо това те са въоръжени с подробни холограми, които ще предоставят достатъчно информация за идентифицирането им на място, докато те могат да продължат да живеят своя най-добър живот на микрочудовища в Лох Нес.

Добри новини за науката и за конфликтите между хората и животните. В крайна сметка Неси може да не е доволна, ако отмъкнем всичките ѝ приятели от езерото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X