https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПравославната църква почита паметта на Св. преподобни Мойсей Мурин

Православната църква почита паметта на Св. преподобни Мойсей Мурин

На 28 август православната църква почита паметта на Св. преподобни Мойсей Мурин. Монах Мойсей се смята за покровител на престъпниците, алкохолиците и всички, които се нуждаят от избавление от страстите. На този ден вярващите се молят и се обръщат към светеца с молби за закрила и помощ. От това следват традициите и забраните, които трябва да се спазват на този ден.

Свети Мойсей Мурин е бил роден през 325 г. в Етиопия. На младини е бил слуга. Когато бил изгонен от къщата на господаря си за нечестно поведение, той се превърнал в жесток разбойник. Веднъж укрит в пустинята Скит, Моисей бил увлечен от примера на светия живот на отшелниците, покаял се и започнал да живее благочестив живот.

Животът му бил изпълнен с непрестанна молитва и постоянно покаяние. Александрийският патриарх Теофил, като научил за духовното развитие на Мойсей, го ръкоположил за свещеник. След ръкополагането си Мойсей живял в монашеското братство петнадесет години. Бог му дал дарбата да предсказва бъдещи събития и да върши чудеса. Мойсей загина от ръцете на разбойници, които нападнаха монашеския манастир през 400 г.

На този ден вярващите не постят, но тези, които искат да прочистят ума си, да се отърват от зависимости или страсти (алкохол, както и да избавят сърцето си от порочна страст или безреципрочна любов), се препоръчва да не ядат нищо до залез слънце. Също така се препоръчва да се преустанови консумацията а алкохол и да не се пуши. Децата не трябва да се оставят сами в този ден.

На този ден по традиция не се препоръчва да се сключват бракове или да се решават каквито и да било въпроси, свързани със семейството, тъй като това би довело до излишни неприятности и разправии.

Църквата традиционно провежда неделни служби, които е препоръчително да посетите. Енориашите могат също да казват молитви у дома или на свети места, специално предназначени за това. Те могат да помолят Свети Моисей за благословия и помощ при решаването на проблемите си. Особено важно е в този ден да се молим за тези, които имат зависимости.

На този ден можете и трябва да събирате и да купувате мед: той ще бъде полезен и свеж през цялата година. Можете да направите медовина и други продукти от мед.

Също така на този ден се препоръчва жените да си дадат почивка и да не се натоварват с работа, тогава те ще запазят красотата и здравето си по-дълго.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X