https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕкатерина Захариева и Юлиан Попов са БГ кандидатите за еврокомисари

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са БГ кандидатите за еврокомисари

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са БГ кандидатите за еврокомисари, реши кабинетът. Екатерина Захариева бе предложена от ГЕРБ, а Юлиан Попов от ПП/ДБ.

Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев.

Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов. Преди това е била министър на правосъдието, както и вицепремиер и регионален министър в служебните кабинети на Георги Близнашки и Марин Райков.

Министър на екологията в кабинета на Николай Денков бе пък Юлиан Попов.

“Срещайки се с всички номинирани от партиите, установих, че те са на изключително високо ниво. Благодаря на партиите за сериозното отношение по този въпрос. Решението беше трудно, огледахме много фактори, които биха оказали влияние. Но основно сме се придържали към писмото на председателя на ЕК и биографиите на кандидатите”, обясни Главчев за решението си.

Сред фаворитите за български еврокомисар е била и номинацията на ИТН – Велислава Петрова. Тя бе зам.-министър на външните работи в кабинета на Кирил Петков.

Седем бяха общо предложените кандидати от партиите. Двама предложи единствена БСП – зам.-шефа на НС Драгомир Стойнев и евродепутатката Цветелина Пенкова. Възраждане” пък предложи Виктор Папазов, основател на Българската фондова борса, а ДПС – Искра Михайлова.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X