https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОткриха ежегодния събор на русенските ловци

Откриха ежегодния събор на русенските ловци

В местността „Лагера“ край село Смирненски, община Ветово, вчера беше открит традиционният събор на ловците от Русенския регион. Събитието, което се провежда непосредствено преди началото на ловния сезон за едър дивеч, събра над 1500 ловци от 38 ловни дружини, обхващащи териториите на общините Русе, Иваново, Ветово и Сливо поле.

Организатор на събора е Сдружение ловно-рибарско дружество „Филип Тотю“, което е една от най-старите ловни организации в България, с история, датираща от 127 години. Събитието беше тържествено открито с посрещане на ловните знамена на дружините, под звуците на Марша на ловците, създавайки неповторима атмосфера на патриотичен дух и ловни традиции.

Сред специалните гости на събора беше и областният управител Драгомир Драганов, който отправи поздравителен адрес към участниците. В своето послание, Драганов пожела на ловците безопасен и успешен ловен сезон, като акцентира върху важността на опазването на дивечовите популации. „Нека всички имате точен мерник и каквото и да вземете на мушка бързо да се сваля“, завърши той в своето приветствие.

Председателят на Сдружение ловно-рибарско дружество „Филип Тотю“ Пламен Цветков също приветства ловните дружини, пожелавайки им добра слука и незабравими излети сред природата. Той подчерта важността на бдителността по време на лов, като напомни, че животът и здравето на ловците, както и запазването на зеленото богатство на България, са отговорност на всички.

Съборът продължи с награждаването на победителите от турнир по ловна стрелба, проведен преди броени дни. Първото място в майсторския клас беше завоювано от Николай Колев от ловно-рибарската дружина в Ряхово, а златният медал при любителската стрелба (скийт) спечели Мухарем Ризаев от дружината в село Смирненски. Отличените получиха грамоти и награди, а всички присъстващи имаха възможност да се включат във викторина с въпроси, свързани с ловджийството.

Културната програма на събора включваше множество музикални и танцови поздрави, които допринесоха за празничната атмосфера. Най-добрите кулинари сред ловците също бяха отличени със специални грамоти и награди за своите умения.

Историята на Сдружение „Филип Тотю“ е неразривно свързана с историята на организираното ловно движение в България. Любопитен факт е, че първият председател на сдружението е бил самият войвода Филип Тотю. Русенската организация е сред основоположниците на националното ловно дружество, като именно в Русе през 1927 година и през 1933 година са се провели националните събори на ловците. Тази година се отбелязват 127 години от създаването на сдружението и 140 години от организираното ловно движение в страната.

Съборът приключи с обещание за нови срещи и успешен сезон, като всички участници се отправиха към подготовка за предстоящите ловни излети.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X