https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаСтанишев: Направиха кандидатурата ми за еврокомисар невъзможна

Станишев: Направиха кандидатурата ми за еврокомисар невъзможна

“Направиха невъзможна кандидатурата ми за еврокомисар. Тя срещна съпротива в Изпълнителното бюро на БСП. Доколкото разбрах е било много бурно заседание.”

Това каза в студиото на „Тази неделя” бившият премиер и бивш председател на ПЕС и БСП Сергей Станишев.

Той обясни, че кандидатурата му е получила подкрепа от тримата заместник-председатели на БСП, но е срещнала съпротива в Изпълнителното бюро, защото е била разчетен като политически знак – че партията се отказва от своя “евроскептицизъм”.

„Важно е кой ни представлява, какъв авторитет има, колко е компетентен и по какъв начин може да ретранслира тези политики между София и Брюксел”, посочи още той. – Мнозинството от българите осъзнават себе си и бъдещето си като част от ЕС, затова съюзът трябва да преодолее кризите. Най-важната задача пред него е да направи икономиката си по-конкуретна спрямо останалите – американската например.”

Станишев обясни, че двамата кандидати Юлиян Попов и Екатерина Захариева имат своя багаж – и политически, и административен. Пожела им успех в изслушванията в парламента, но допълни, че “сме тежко закъснели в изпращането им”.

Станишев каза, че не е напускал БСП и е единственият бивш председател на партията, който е останал лоялен към нея.

Според него окончателната оставка на Корнелия Нинова може да доведе от промяна в БСП и връщане към автентичното БСП – сложна и голяма партия, широко отворена, диалогична, проевропейска. Но е възможно и това да се сведе до “Без Нинова по ниновски”.

“Въпросът е дали промяната ще бъде формална, или съдържателна”, заяви бившият лидер на партията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X