https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПенчо Милков: Можем да се учим на труд от реални личности от...

Пенчо Милков: Можем да се учим на труд от реални личности от българската история

Кметът на град Русе, Пенчо Милков, поздрави във Фейсбук по повод началото на месец септември и той изрази благодарност за подарената му книга от колегите от Правната дирекция в Община Русе по случай скорошния му рожден ден. Книгата, написана от младия автор Ивайло Кунев, според кмета заслужава да бъде прочетена от повече българи, тъй като предлага ценни уроци и примери за подражание от българската история.

Пенчо Милков отбелязва, че в днешното общество има склонност към нихилизъм и отричане на всичко българско. Той посочва, че е необходимо да търсим и откриваме примери за подражание в нашата история, което би довело до възраждане на националната гордост. Според него, гордостта от нашите исторически герои и техните постижения може да замести това разрушително чувство на нихилизъм и да укрепи увереността на българите в собствените им възможности.

Кметът на Русе подчертава, че книгата на Ивайло Кунев представя примери за подражание от българската история, като Пенчо Семов, Мито Орзов, Гаврил Хлътев, Спас Гинов, генерал Владимир Вазов, митрополит Стефан и участниците в 3-ти пехотен Бдински полк. Тези личности, според Милков, могат да ни научат на труд, любов и постоянство, което е от съществено значение за преодоляване на предизвикателствата пред нашето общество.

Той отбелязва важността на увереността в собствените действия и решения. Според него, когато имаме примери за подражание, можем да заменим чувството на безсилие с увереност, че сами контролираме събитията в живота си. Този подход, според Милков, ще помогне да се преодолее тягостното усещане, че за проблемите ни винаги е виновен някой друг отвън.

Пенчо Милков завършва своята публикация с отбелязването на важността на четенето, което описва като „миг подарък“. Той добавя, че този миг на наслада от литературата е още по-сладък, когато е придружен от чаша ароматно кафе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X