https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред...

Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред ЦИК

Националният съвет на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи временния председател Атанас Зафиров да регистрира партията за изборите на 27 октомври. Това стана след гласуване на Националния съвет на социалистите, който се провежда в София.

Делегатите приеха още Нинова да оттегли пълномощните на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Решението предвижда пълномощното да бъде подписано в рамките на настоящото заседание на червения пленум. Предложението беше гласувано с голямо мнозинство – със 107 гласа “за” и едва 12 “против”.

“С какво доверие да дам пълномощно на тези хора”, попита в отговор Нинова. Националният съвет реагира остро срещу тези нейни думи и се чуха подвиквания от цялата зала. Корнелия Нинова призова още издаването на пълномощно да не се коментира като бащиния. Иначе увери, че е на разположение да подписва документи. “Но отговорът ми е “Не””, категорична бе тя.

Припомняме, че в четвъртък Корнелия Нинова обяви пред медиите, че е извела нотариално пълномощно с пълни права на Георги Свиленски и Иван Ченчев да редят листи и да регистрират партията на изборите. Тогава тя предупреди, че може да се стигне дотам БСП да не може да се регистрира за вота.

“Аз представлявам партията като председател в оставка. От днес нататък те двамата поемат този процес с гаранцията, че ще се представим достойно. Поради нелегитимността на новото ръководство и късите срокове (бел.ред. регистрацията на партиите е до 11 септември), ние предприемаме мерки и ще спазим всички решения на нашите органи”, каза още Нинова.

Тя припомни, че делото във Върховния административен съд относно статута й на председател в оставка е насрочено за 9 септември, като по думите й така няма да има достатъчно време за регистрация на листите. На въпрос ако сегашното ръководство в лицето на Борислав Гуцанов и Атанас Зефиров направи опит да регистрира листи, то дали тя ще обжалва, Нинова отговори лаконично: “Ще търсим съгласие, така че да се спази закона и устава. Няма да правим резки движения”.

В отговор, от ръководството на левицата в лицето на Атанас Зафиров разпространиха съобщение до медиите, в което се казваше, че “БСП не е бащиния, за да бъде прехвърляна чрез пълномощни”.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X