https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно200 години от публикуването на "Рибния буквар"

200 години от публикуването на “Рибния буквар”

През настоящата 2024 година се навършват 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) – първия учебник, написан на разговорен език, със светско съдържание.

Революционен по замисъл и съдържание, той е първа крачка към съвременното българско гражданско образование и първа илюстрована българска книга. Това разказват от издателство „Българска история“, които тази седмица пуснаха на пазара ново луксозно юбилейно издание на Буквара.

Оттам допълват, че настоящото издание се отличава с това, че паралелно до оригиналните текстове от д-р Петър Берон е добавен и осъвремененият текст на проф. д-р Лилия Илиева, така че читателят може да проследи и сравни ред по ред написаното.

Книгата предлага множество бележки под линия и богат предговор, които потапят читателя в контекста на създаването на този бележит труд, ограмотил цели поколения в миналото.

Подготвен е и изцяло нов предговор по случай юбилея, който е дело на доц. д-р Ива Трифонова от Кирило-Методиевския научен център към БАН.

Колкото до самия д-р Петър Берон, или както е рожденото му име Петър Хаджи Берович – той е лекар, педагог, учен енциклопедист, радетел за българското училищно и просветно дело и негов дарител. Владее осем езика (старо-гръцки, новогръцки, латински, френски, немски, румънски, руски и български).

Посвещавайки целия си живот на науката и на българското образователно дело, Берон оставя след себе си значително по обем и съдържание научно наследство от над 30 тома, уточняват още издателите.

Най-популярният му труд си остава „Буквар с различни поучения“, а новото юбилейно луксозно издание от „Българска история“ вече е налично в книжарниците.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X