https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДепутатите не приеха да се запазят парогенераторите от "Белене" за АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите не приеха да се запазят парогенераторите от “Белене” за АЕЦ “Козлодуй”

Да бъдат извадени парогенераторите от оборудването предназначено за проекта АЕЦ “Белене”, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, докато не се изготви анализ дали не могат да бъдат използвани за АЕЦ “Козлодуй”.

Това предложиха от “Има такъв народ” с проект на решение, който да задължи енергийния ни министър Владимир Малинов да проведе анализа. Депутатите обаче не го приеха. От ПП-ДБ и ДПС гласуваха “против”, само 1 от коалицията беше “за”, както и един от ГЕРБ. Останалите хора на Борисов се въздържа. Подкрепа очаквано дойде от БСП, ИТН, “Възраждане” и независимите депутати.

Че ядрената ни централа в Козлодуй има нужда от нов парогенератор за шести блок заради зачестилите аварии, алармира самият Малинов през юни пред депутатите.

А самите вносители обръщат внимание, че също така трябва да се има предвид, че изработването на един нов парогенератор отнема 4-5 години и това на този етап може да бъде направено само от руски компании, а предвид международната обстановка това не може да бъде осъществено.

Припомняме, че преди малко повече от година парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажбата на оборудването на АЕЦ “Белене”.

От БСП пък през юли тази година поискаха преговорите за продажбата на оборудването да спират изцяло, но не беше прието.

В дневния ред на депутатите сега обаче има проект на решение на ГЕРБ, който отново възлага на Малинов да задвижи продажбата на оборудването, но се удължава срока – с 180 дни. По програма трябва да се гласува в утрешния ден. Още от сега обаче БСП и “Възраждане” дадоха да се разбере, че подкрепа от тях няма да има, тъй като имаме възможността да изградим спокойно още една ядрена мощност, вместо да я даваме на друга държава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X