https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДрагомир Драганов: Всенародните действия от 6 септември 1885 година ни показват как...

Драгомир Драганов: Всенародните действия от 6 септември 1885 година ни показват как трябва да постъпваме, за да излезем от спиралата на политическа немощ

139 години ни делят от момента на първата крачка от осъществяването на българския национален идеал. Крайно време е да разберем, че „Съединението прави силата“ не е само фраза, а израз, съдържащ в себе си послание, без което днес не може да съществува нито едно демократично общество.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е действително дръзко дело, повод за историческа гордост, но и мерило за способността ни заедно да градим утрешния си ден, без да се молим и без да сме зависими от чужди сили“, с тези думи областният управител на Русе Драгомир Драганов се обръща към жителите на региона по случай предстоящото отбелязване на Съединението.

„Именно всенародните действия от 6 септември 1885 година ни показват как трябва да постъпваме, за да излезем от спиралата на политическа немощ. Нямаме нужда от далечни образци, достатъчно е да си припомним собствената история и да осъзнаем, че трябва да надскочим егото си и винаги да постъпваме с чест и достойнство“, допълва още областният управител.

Той ще участва и в церемонията, която се организира от Община Русе и ще се проведе от 11.00 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на пл. „Княз Александър Батенберг“.

По време на нея кметът Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов ще произнесат слова. В знак на признателност ще бъде строен почетен караул от русенския гарнизон, а Духовият оркестър ще изпълнява празнични маршове. По традиция честването ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

Предвидена е още заупокойна молитва в памет на загиналите в борбите за освобождение и национално обединение и благодарствен молебен в чест на Деня на Съединението, които ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X