https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОтиде си известният русенски биолог Еберхард Унджиян

Отиде си известният русенски биолог Еберхард Унджиян

На 90-годишна възраст си отиде известният русенски биолог и изследовател Еберхард Унджиян – два месеца след като отбеляза достолепния си юбилей. Тъжната новина съобщи Тома Белев:

Еберхард Унджиян се ражда на 7 юли 1934 година в Берлин, Германия. През 1958 година започва своята преподавателска кариера като учител по биология в Селскостопанския техникум „Образцов чифлик“. В последствие той се премества във Варна, където за кратко работи в Института по рибарство и океанография. Малко по-късно, Унджиян се завръща в Русе и става уредник в отдел „Природа“ на Историческия музей, където прекарва значителна част от професионалния си път. В периода от 1960 до 1994 година той се посвещава на научната дейност, свързана с изследвания върху птиците и насекомите. В края на 90-те години работи като експерт биолог в Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом“.

В течение на своята кариера Еберхард Унджиян открива редица редки видове в Русенския регион, включително змиегущер, гекон, трипръста чайка и обикновения буревестник. Той успява да идентифицира и речния цвъркач като нов вид за орнитофауната на България. Още един забележителен принос са неговите пет части на труда „Изследвания на гръбначните по долината на Ломовете“.

Освен като учен, Унджиян беше известен със своята неугасима страст към теренните изследвания, фотографията и пещерите. До края на живота си той остана верен на тези занимания, които бяха неразделна част от личността му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X