https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДнес e Рождество Богородично

Днес e Рождество Богородично

На 8 септември Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица – един от трите най-големи Богородични празници.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария е сред 12-те големи християнски празника, известен в народната традиция като Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.

Денят се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. В нейно име те месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството. Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан. От този курбан се раздава на бедните, защото се приема, че Светата дева е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата.

В народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл.

На 8 септември имен ден празнуват всички, които носят името Огнян, Огняна, Мария, Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир, Богдана, Бого, Богоя, Божил, Божо, Бона, Бонка, Бориса, Мари, Мариам, Мариела, Марийка, Мариян, Марияна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X