https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниУрсула фон дер Лайен отложи за другата седмица обявяването на новия си...

Урсула фон дер Лайен отложи за другата седмица обявяването на новия си екип от еврокомисари

Срещата на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен с конференцията на председателите на Европейския парламент се отлага за вторник и ще се проведе по време на пленарната му сесия в Страсбург, съобщиха от Еврокомисията. Тя бе предвидена за утре и се очакваше на нея Фон дер Лайен да представи предложението си за състава на новата Комисия.

Причината е, че парламентът на Словения трябва да гласува кандидатурата си за еврокомисар в петък, което ще ѝ даде легитимност едва след това. Иначе предложеният състав на новата Комисия няма да бъде завършен, уточняват от институцията.

Първоначално се очакваше екипът на Фон дер Лайен да насрочи среща с лидерите на различните политически фракции в Европейския парламент в сряда сутринта и след това публично да обяви следващия колегиум на комисарите. Но тази среща вече е отложена. Фон дер Лайен ще се срещне с лидерите на политическите групи в парламента във вторник, 17 септември, от 9 часа сутринта.

В понеделник Словения предложи Марта Кос, бивш посланик, която помага за постигането на целта на Фон дер Лайен за по-балансирана по отношение на половете Комисия. Словенският парламент обаче все още трябва да подпише тази промяна, което отлага обявяването на екипа.

Времето на съобщението в сряда никога не е било фиксирано. Някои европейски служители обсъждаха по-рано тази седмица дали срещата с политически лидери в парламента ще бъде обмен на мнения или ще съвпадне с официалното обявяване на новия топ екип на Фон дер Лайен.

Но широко разпространеното предположение беше, че Фон дер Лайен няма да пропусне крайния срок в сряда, тъй като това ще се възприеме като неудобство.

Изчакването на зелената светлина на словенския парламент за новия кандидат дава на Фон дер Лайен повече време да се консултира с европейските столици, нейните комисари и други относно разпределението на висшите постове в следващия изпълнителен директор на ЕС.

Това е сложен пъзел, тъй като Фон дер Лайен трябва да вземе предвид географския баланс, политическия баланс и баланса между половете. Фон дер Лайен поиска от европейските столици да изпратят както мъж, така и жена кандидат за нейния екип от 26 комисари (държавите, които оставиха своя напускащ комисар да остане, получиха изключение от това правило). България беше единствената страна, която последва това искане, след което Фон дер Лайен оказа натиск върху страни като Словения да сменят кандидата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X