https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКамък, използван да поддържа врата в Румъния, се оказа кехлибар за 1...

Камък, използван да поддържа врата в Румъния, се оказа кехлибар за 1 млн. евро

Казват, че боклукът на един е съкровище за друг, но парче камък, използвано за поддържане на вратата отворена в продължение на десетилетия, е съкровище по почти всички показатели.

Камъкът с тегло 3,5 кг е намерен в коритото на поток в Румъния от възрастна жена, която си го прибира вкъщи.

Според репортаж на El Pais откритието ѝ се оказва едно от най-големите непокътнати парчета кехлибар в света. Стойността на съкровището е около 1 милион евро, пише Science Alert, цитиран от Vesti.

Кехлибарът е дървесна смола отпреди милиони години. С течение на времето силно вискозната субстанция се вкаменява в твърд материал с топъл цвят, широко признат като скъпоценен камък.

В Румъния парчета кехлибар могат да бъдат открити около село Колти в пясъчник от бреговете на река Бузъу. Материалът се добива именно там от 20-те години на миналия век. Известен като руманит, този кехлибар е известен и ценен заради широката си гама от дълбоки, червеникави нюанси.

Възрастната жена, която е намерила този конкретен самороден руманит, е живяла в Колти, където той е останал да изпълнява толкова скромна функция, че е бил пропуснат дори от крадците на бижута, които някога са нахлули в дома на жената.

След като жената починала през 1991 г., роднината, който наследил дома ѝ, заподозрял, че стоперът може да е нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Той продава кехлибара на румънската държава.

Скъпоценният камък е бил оценен от експерти в Историческия музей в Краков, Полша. Според експертите кехлибарът вероятно е на възраст между 38 и 70 милиона години.

“Откриването му е от голямо значение както на научно, така и на историческо ниво”, казва пред El Pais Даниел Косташ, директор на провинциалния музей в Бузъу.

Класифициран като национално богатство на Румъния, самородният камък е изложен в Провинциалния музей на Бузъу – окръгът, в който е намерена реликвата.

Откритието наподобява това на мъж от Мичиган, който държал голямо парче скала като подложка за вратата, само за да разбере десетилетия по-късно, че държи вратата си на място с метеорит на стойност 100 000 долара.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X