https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиУбиецът на Еранухи Пехливанян иска отмяна на доживотната присъда

Убиецът на Еранухи Пехливанян иска отмяна на доживотната присъда

Върховният касационен съд (ВКС) ще разгледа жалбата на Гарабед В., осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на Еранухи П., собственичка на аптеки в град Русе. Делото е насрочено за 27 септември 2024 година от 09:00 часа.

Случаят, който разтърси Русе през януари 2022 година, включва тежки престъпления – отвличане, грабеж и убийство. Гарабед В. и неговият съучастник Михаил М. бяха признати за виновни от Окръжен съд – Русе за извършването на тези престъпления срещу Еранухи П.

Според прокуратурата, двамата мъже са се представили за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР), за да отвлекат и ограбят жертвата. Впоследствие те са извършили убийството, за да прикрият предходните престъпления.

Първоначалната присъда на Окръжен съд – Русе предвиждаше 25 години лишаване от свобода за всеки от подсъдимите, както и конфискация на половината от имуществото им. Въпреки това, след обжалване от страна на прокуратурата, Апелативен съд – Велико Търново измени присъдата, като замени наказанието на Гарабед В. с доживотен затвор без право на замяна.

Междувременно, наказателното производство срещу Михаил М. бе прекратено поради неговата смърт в затвора.

Адвокатът на Гарабед В. е подал касационна жалба срещу решението на Апелативен съд – Велико Търново, твърдейки процесуални нарушения и нарушения на материалния закон. Защитата също така оспорва справедливостта на наложеното наказание.

Делото във Върховния касационен съд ще бъде разгледано от състав с докладчик съдия Бисер Троянов.

Семейството на жертвата получи частично удовлетворение на гражданските си искове. Съдът постанови Гарабед В. да изплати обезщетения в размер на 250 000 лева на съпруга и сина на Еранухи П., както и 100 000 лева на нейната сестра.

Случаят привлече значително обществено внимание и подчерта необходимостта от строги мерки срещу тежката престъпност. Предстоящото заседание във Върховния касационен съд ще определи окончателната съдба на Гарабед В. и ще постави точка на това продължително съдебно производство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X