https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно16 септември - Международен ден за защита на озоновия слой

16 септември – Международен ден за защита на озоновия слой

През 1994 г. Общото събрание на ООН със своя резолюция (A/RES/49/114) обявява 16 септември за Международен ден за опазване на озоновия слой. Датата е определена в памет на подписването на Монреалския протокол (1987) за веществата, които разрушават озоновия слой, и се чества от 1995 г.

Мотото на Международния ден за опазване на озоновия слой беше: „Спасете небето: защитете себе си – защитете озоновия слой “ .

На 16 септември 1987 г. 36 страни, включително Русия, подписаха документ, според който участващите страни трябва да ограничат и напълно да спрат производството на озоноразрушаващи вещества.

Държавите се насърчават да посветят този ден на насърчаване на дейности в съответствие с целите, определени в Монреалския протокол и неговите изменения. Освен това всяка година Денят е посветен на конкретна тема, свързана с опазването на озоновия слой.

Озонът представлява много малка част от нашата атмосфера, но присъствието му е важно за благосъстоянието на хората. Озоновият слой, този тънък газов щит, предпазва Земята от вредното въздействие на определена част от слънчевата радиация, като по този начин спомага за запазването на живота на планетата.

Повечето озон се намират високо в атмосферата, между 10 и 40 км над земната повърхност. Този регион се нарича стратосфера и съдържа около 90% от целия атмосферен озон.

Озоновият слой се простира над земята като огромно одеяло, простиращо се в космоса. Ако този слой някога се изчерпи, това ще бъде опасно за цялата биосфера, за всички живи същества. Излагането на ултравиолетови лъчи може да причини рак на кожата, слепота и други заболявания.

През 80-те години на 20-ти век учените правят откритие: в района на Антарктида общото съдържание на озон е намаляло 2 пъти. Тогава се появи името „озонови дупки“.

Разрушаването на озоновия слой се влияе от хлорния оксид, който е продукт на фабрики и промишлени предприятия. Не можем да предотвратим появата на озонови дупки. Въпреки това е възможно хората да спестят озона поне на ниво домакинство.
Поради това поетапното премахване на регулираната употреба на озоноразрушаващи вещества и произтичащото от това намаляване на такава употреба не само допринасят за защитата на озоновия слой в полза на настоящите и бъдещите поколения, но също така допринасят значително за усилията за справяне с изменението на климата. По този начин прилагането на Протокола от Монреал доведе до постепенно премахване на 99% от химикалите, разрушаващи озоновия слой в хладилници, климатици и други потребителски стоки.

Усилията за защита на озоновия слой също допринесоха за усилията за борба с изменението на климата. Така според експертите благодарение на тези действия от 1990 до 2010 г. са предотвратени емисии на 135 милиарда тона въглероден диоксид.

Така чрез Монреалския протокол човешкото здраве и екосистемите са защитени чрез намаляване на излагането на Земята на вредно ултравиолетово лъчение. Междувременно е необходимо да се запазят тези печалби, като същевременно се елиминират всички незаконни източници на озоноразрушаващи вещества, когато се появят. Необходима е и пълна подкрепа за прилагането на изменението от Кигали към Монреалския протокол, което влезе в сила на 1 януари 2019 г. Чрез постепенно премахване на флуоровъглеводородите, които са потенциални парникови газове, прилагането на изменението ще помогне за намаляване на глобалното покачване на температурата с 0,4°C до края на века. Като комбинираме тези действия с постепенно премахване, можем да постигнем напредък по отношение на изменението на климата.

Традиционно в чест на тази дата в различни страни се организират тематични изказвания на членове на правителството и учени, в медиите се публикуват програми и статии по проблема за опазването на озоновия слой, в учебни заведения се провеждат лекции и семинари за ученици и студенти .

Нека работим заедно за възстановяване на озоновия слой!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X