https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПочина Вера Иванова от "Системата ни убива"

Почина Вера Иванова от “Системата ни убива”

Почина Вера Иванова, една от майките от инициативата „Системата ни убива”. Тъжната новина съобщи Валентина Милова в социалните мрежи.

„Напусна ни Верчето. Вера Иванова от СИСТЕМАТА НИ УБИВА. Няма я вече!”, написа тя.

Вера Иванова бе основният водач на “Системата ни убива” . Тя бе майка на 25-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Вера Иванова бе председател на Конфедерация за защита правата на децата. Тя бе и асистент на сина си.

Името й нашумя през 2018 г., когато обяви гладна стачка заради отказ на институциите да обърнат внимание на сигналите, които подавала, че тя и детето й са малтретирани от съпруга й. Твърденията за насилие в семейството са лъжа – всичко се прави с цел да се откажа пред нотариус от претенциите си върху семейното жилище. Така обвиняваният в домашно насилие баща на две деца Валентин Петров обясни тогава пред bTV своята гледна точка.

Вера Иванова е част от първия протест на майките през 2015 г. Тогава те будеха симпатиите на огромна част от обществото. През годините протестът им прие различни форми, а участничките в него поеха различни посоки.

На 18 април 2018 г. майките облякоха за първи път черните тениски с надпис “Системата ни убива” и така дадоха старт на няколкомесечни протести. Първата протестна акция започва на 30 юли 2018 г. (понеделник) от 17 до 20 ч. Протестът е организиран от майки на деца с физически увреждания.

Исканията на протестиращите са свързани с въвеждането на Закон за личната помощ, увеличаване на институционалния статут на Агенция за хората с увреждания и промяна във функциите на Агенция за социално подпомагане при изпълнение на политиките в сектора. На 22 октомври 2018 г. майките от инициативата „Системата ни убива” в цялата страна излизат на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Иванова дори бе кандидат за депутат на изборите през октомври 2022 г., част от гражданската квота в листите на „Изправи се, България”. Вера Иванова е родена на 28 октомври 1969 година в София. Има икономическо образование. Председател е на Конфедерацията за защита на правата на децата (КЗПД). Активист на Националната гражданска инициатива „Системата ни убива”. Разведена, с две деца.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X