https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПочитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любови и майка им София

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любови и майка им София

На 17 септември църквата отбелязва голям празник, посветен на Светите Свети Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този ден празник чества и нашата столица – София.

Света великомъченица София живяла в Римската империя по време на управлението на император Адриан (117–138 г.). Името й означава “мъдрост” на гръцки. София е била християнка и вероятно е живяла в Рим. Според някои източници, тя е била родена в Милано, но е живяла в Рим.

Според християнските източници, тя била вдовица и отгледала три дъщери: Вяра, Надежда и Любов. София, подобно на дъщерите си, била известна с дълбоката си вяра и благочестие. Когато започнало преследването на християните, дъщерите й били арестувани и изтезавани, защото отказали да се отрекат от вярата си.

Мъченица Вяра била най-голямата дъщеря на София. Тя претърпяла големи страдания, отказвайки да се отрече от вярата си, заради което е била подложена на жестоки мъчения, след което е била екзекутирана. Тя показала голяма смелост и търпение в страданието. Най-малкото от момичетата – Любов, също понесло храбро мъченичество и смърт, демонстрирайки своята вяра и преданост към Христос.

Слуховете за мъдрата и добродетелна София достигнали до император Адриан и той решил да принуди нея и дъщерите й да донесат дарове на богинята Диана. Той им наредил да отидат за три дни в къщата на една богата жена, която трябвало да ги наблюдава. София разбрала какво ги очаква и се опитала да подкрепи момичетата по всякакъв начин.

Скоро императорът ги поканил да се поклонят на езическите богове, но Вяра, Надежда и Любов отказали. Разгневеният владетел заповядал Вяра да бъде изтезавана пред семейството си, но мъченията не й нанесли нищо лошо. Тогава той наредил момичето да бъде екзекутирано. След нея императорът наредил да бъдат изтезавани Надежда и Любов. Най-голямата, Вяра била на 12 години, средната, Надежда – на 10, а Любов – на 9. Адриан предал телата на трите дъщери на тяхната майка – тя ги погребала според християнските обичаи и след три дни умряла на гроба им.

Ако в този ден сутринта е облачна, всички следващи дни от есента ще бъдат топли. Ако жеравите отлитат към по-топлите страни, очаквайте слана на Покров. Ако денят е хубав, това означава студена зима, а ако вали ще вали много сняг.

Празникът на Вяра, Надежда и Любовта е известен като Вселенския женски ден, образите на християнските мъченици в народа са станали символ на жените, всички майки и дъщери.

На 17 септември, както и на всеки друг ден, Църквата застава срещу кавгите, сквернословието, клюките, клеветите, осъждането, завистта, алчността, отмъщението, отчаянието. Не можете да откажете на тези, които искат помощ. На този ден има строга забрана за жените – смята се, че в деня на Вяра, Надежда и Любов те не бива да вършат никаква работа, включително домакинска.

На 17 септември християните се обръщат към светите великомъченици Вера, Надежда, Любов и София с молитви за семейно благополучие, здраве на жените и здравето на децата, молейки Бог да им даде дете.

Според народните традиции на този ден на трапезата трябва да има питка – в старите времена тя е била приготвяна в нощта на празника, а след това са я украсявали със свещ, донесена от църквата. Смята се, че всеки член на семейството трябва да изяде парче от приготвения обреден хляб – тогава в къщата винаги ще има щастие и мир.

Имен ден на 17 септември според църковния календар празнуват Вера, Илия, Любов, Мирон, Надежда и София.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X