https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноДори напълно слепите ще прогледнат с нов чип, похвали се Neuralink на...

Дори напълно слепите ще прогледнат с нов чип, похвали се Neuralink на Мъск

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск обяви, че стартъп компанията му за мозъчни чипове Neuralink е получила одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за експериментално устройство за имплантиране, което „ще позволи на хората, които са загубили двете си очи и зрителния си нерв, да виждат“.

„Устройството Blindsight на Neuralink ще даде възможност дори на тези, които са загубили и двете си очи, и зрителния си нерв, да виждат. При условие че зрителната кора е непокътната, то ще даде възможност дори на тези, които са слепи от раждането си, да прогледнат за първи път“, написа милиардерът в X.

Мъск каза също, че зрението първо ще бъде с ниска резолюция, но в крайна сметка има потенциал да бъде по-добро от естественото зрение и да ви позволи да виждате в инфрачервени, ултравиолетови или дори радарни вълни като Джорди Ла Фордж“. Той дори публикува снимка на Джорди Ла Фордж – герой от научнофантастичния телевизионен сериал „Стар Трек“, който е сляп от раждането си, но използва различни технологични устройства, които му позволяват да вижда.

Потвърждавайки одобрението на FDA, Neuralink заяви, че Blindsight е получил обозначението за “пробивно устройство” от американския държавен орган. На определени медицински изделия, които осигуряват лечение или диагностика на животозастрашаващи състояния, се дава обозначението „пробивно изделие“ на FDA. Целта е да се ускори разработването и прегледът на устройствата, които са в процес на разработване.

Обявяването на най-новото устройство на Neuralink идва месец след като Мъск заяви, че стартъпът планира да осигури имплантиране на мозъчен чип на още 8 пациенти през тази година. Имплантите са предназначени да помагат на парализирани пациенти да използват цифрови устройства само чрез мислене.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X