https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиДоживотен затвор за мъж, убил майка си по жесток начин

Доживотен затвор за мъж, убил майка си по жесток начин

На доживотен затвор осъдиха окръжни магистрати от Бургас 24-годишния Георги Генджов, който уби майка си по особено жесток начин. Присъдата бе произнесена преди минути.

Обичаната учителка Рада Гешева бе намушкана 62 пъти с нож от сина си в квартирата му на ул.”Шейново” малко след полунощ на 21 януари.

Според съдебно-психиатрична експертиза, направена от вещи лица докато Георги е на лечение в затворническата болница в Ловеч, той имал шизоидни прояви и характеропатия, която се проявявала в нервност, избухливост, агресия и силна неудовлетвореност от себе си. Психиатри обаче са категорични, че младият мъж е бил вменяем по време на жестокото убийство. Състоянието му се задълбочавало и заради редовна употреба на марихуана.

Вещи лица определят 24-годишния мъж като хладен човек, който не изпитвал емпатия към никого. Не съжалявал за смъртта на майка си, която мразел заради опитите й да го лекува с помощта на психиатри. По същата причина изпитвал враждебни чувства и към баща си.

На едно от последните съдебни заседания подсъдимият Генджев заявява, че не е убил майка си, а манекен, който приличал на нея. Това твърдение психиатри определят като защитна реакция на човек, който иска да оправдае постъпките си.

В нощта на убийството Георги се обадил на майка си, че има абсцес на окото. Рада Гешева тъкмо заспивала на дивана в хола, но се притеснила и решила да отиде до квартирата на сина си. Там в продължение на 2 часа синът й се взирал в нея без да каже дума. В един момент грабнал кухненски нож и започнал да ръга майка си. Първите удари били в областта на бъбреците.

„Нанесох удари общо на едно, две три места – бъбреци, рамо и ухо. Изкарах си ядовете. Прецених, че това не може да бъде човешко същество. Нямаше никакъв импулс. Не се молеше, не се защитаваше, не издаде звук. Това беше манекен, който някой ми го е пратил”, казва Георги.

След убийството се обажда на приятел и на тел.112. Когато полицията пристига той се предава, а майка му вече е мъртва.

„Не става въпрос толкова за болестно състояние, колкото за характеропатия, която е започнала да се проявява още докато Георги е бил на 14-15 г. Започнал е да троши покъщнина, да агресира. След всеки скандал родителите му са викали полиция, настанявали са го временно в психиатрия, но вероятно не е бил лекуван адекватно. Заключението на вещите лице е, че клиентът ми е израснал с обсебваща майка и баща, който е проявявал незаинтересованост – двете крайности”, коментира адвокат Ваня Радиева, защитник на Генджов.

Тя поиска присъда под минимума в размер на 15 г, изтъквайки смекчаващи вината обстоятелства като млада възраст, чисто съдебно минало, психическо състояние, признаване на вина и съдействие на разследващите. Прокуратурата пък пледира за най-тежкото наказание доживотен затвор без право на замяна, определяйки престъплението като особено тежък случай, извършено с умисъл.

Ще обжалваме определението на окръжния съд, все пак става дума за млад човек. Без да омаловажавам извършеното престъпление смятам, че това е прекалено тежка присъда”, коментира пред “24 часа” адвокат Радиева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X