https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЙордан Божилов: Риск за сигурността е намесата ни в скандала с избухналите...

Йордан Божилов: Риск за сигурността е намесата ни в скандала с избухналите пейджърите

Аз не изключвам “Хизбула” да търси кой е посредник, но самото лепване на етикета, че България има участие, е риск за националната ни сигурност.

Това каза бившият зам.-министър на отбраната и експерт по национална сигурност Йордан Божилов в ефира на bTV. Коментарът му е във връзка с твърдението на Унгария, че дружество, което е базирано в София е закупило и продало избухналите пейджъри в Ливан на бойци от “Хизбула”

Унгарците много бързо се опитаха да отблъснат фокуса от себе си и да го прехвърлят на някой друг. Много бързо нашите служби и представител на правителството трябваше да заявят, че България не се занимава с такива неща и не подкрепя, подчерта Божилов.

Знам, че европейски компании не произвеждат, а са в кръга на доставките, за да се лепне етикетът “Произведено в ЕС”. Нашата реакция трябваше да е същата твърда и категорична. Съжалявам, че политици даже допускат, че това може да е възможно, каза той.

Вече се съмнявам, че за този случай (с падналия на “Граф Игнатиево” самолет – б.р.) може да се говори без гняв и пристрастие, защото много се натрупа. Има проблем, миналата година е имало 33 инцидента, от които 5 тежки. В сравнение с 2022 г. са се увеличили със 7. Ясно е, че проблемите са тежки и ние трябва да ги решаваме. Предстои да приемем нови самолети, нова система с нови способности и ние трябва да си направим изводите, за да не повтаряме тези грешки с новата техника, каза той.

Ние много ясно трябва да имаме представа, че този самолети, въпреки че донякъде е сходен с МиГ-29, той е много по-модерен. Ще може да поразява цели на над 100 км, летците ще виждат от нашето летище до Русия и др. Самолетите ще пристигнат в началото на 2025 г., първите, до края на годината ще имаме 8, напомни Божилов.

Въпросът е ако продължим да даваме средства прекалено дълго за МиГ-29, ще лишим нашите пилоти от възможности да навлязат на новия самолет. Със сигурност ще има период, в който ще летят заедно, но той не трябва да е прекалено дълъг. Максимално бързо трябва да вдигнем нивото на пилотите и наземния състав, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X