https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКнигата „Русе - за първи път в България“ с международен дебют на...

Книгата „Русе – за първи път в България“ с международен дебют на фестивал във Валенсия

Книгата „Русе – за първи път в България“ беше представена във Валенсия на традиционния международен фестивал на фотографията и дебата „ValenciaPhoto“. Проявата се състоя в Обществената библиотека „Пилар Фаус“, а в събитието се включи един от съавторите й – инж. Йовчо Стоянов. Той е съавтор и на множество други книги и изложби, посветени на историята на Русе и на русенския край.

На представянето присъстваха директорът на фестивала Николас Лоренс, генералният консул на Република България във Валенсия Надя Кръстева, Илиян Илиев – завеждащ консулска служба, консулът на Литва Александър Кудаба, директорът на библиотеката Рома̀ Франсез, както и представители на местната българска общност.

“Тази книга в Европа не е никак лесно да бъде представена. Средностатистическият европеец се е родил и живее в самата Европа. За него тя е даденост и той не може да разбере стремежа на нашите предшественици да се европеизират и да се приобщят към цивилизованите народи. Само който добре познава историята на балканските страни, които в продължение на векове са тънели в изостаналост, безпросветност, липса на елементарни човешки права, без собствена интелигенция и държавност, може да разбере неистовото желание на нашите народи за свобода, а оттам и към развитие – културно-просветно, развитие стопанско и промишлено, което да доведе до по-добър живот за народа”, отбеляза в началото на представянето на книгата инж. Йовчо Стоянов. Той направи кратък исторически преглед на развитието на Русе през последните 180 години, посочвайки отделните етапи на икономически, социален и културен растеж.

В края на изложението си той заяви, че книгата ще покаже на младото поколение през какви трудности са минали нашите предци, но не са се отказали в своите стремежи да развият, да модернизират и европеизират страната си. “Тя може да послужи за пример за подражание в днешно време, тъй като светът се развива динамично и ние не трябва да изоставаме от общите достижения на човечеството”, подчерта инж. Стоянов.

Той допълни, че изданието е отпечатано по инициатива на кмета на община Русе Пенчо Милков през 2023 г. в партньорство с Регионалния исторически музей, Държавния архив и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. В авторския екип влизат още Стоян Стоянов – Комитски,  инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк и журналист засл. доц. Живодар Душков.

Събитията и фактите в книгата обхващат периода от 1843 година до наши дни. Подредените хронологично събития са богато илюстрирани, като част от снимките и документите се публикуват за първи път. Поместените текстове са преведени на английски език, за да може изданието да се ползва и от чужденци. Съавторът на книгата не пропусна да благодари за съдействието и помощта на консултанта Боян Драганов и колекционерите Илиян Илиев и Дитер Хес.

Генералното консулство на Република България във Валенсия участва във фестивала с още една проява. Днес в  двореца музей „Ел Алмудин“ ще бъде открита голяма фотографска изложба на тема „От Валенсия към света“, чиято цел е да покаже сходствата между различните страни и култури. Със съдействието на консулството нашата страна ще бъде представена с фотографската изложба „Посоки“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Експозицията включва изображения, заснети от любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит, които отразяват темите за глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантността между различните нации.

Фестивалът  „ValenciaPhoto“ започна на 11 септември и ще продължи до 22 септември. Той е предназначен за любители и професионалисти, които показват обичаи, портрети и пейзажи от различни държави. Форумът се провежда от 23 години, като през миналата година регистрира над 20 000 посетители.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X