https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДепутати предупредиха, че спряна обществена поръчка може да отложи влизането на България...

Депутати предупредиха, че спряна обществена поръчка може да отложи влизането на България в сухопътния Шенген

Депутатът от парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев предупредиха на брифинг в парламента, че влизането на България в т.нар сухопътен Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за високотехнологично оборудване за границите ни – специални скенери и рентгени за по-добър контрол на пунктовете, както и че страната ни може да загуби безвъзмездното финансиране от Европейската комисия за това оборудване.

Изискването на ЕК е било да има прозрачна обществена поръчка, която, по думите на Димитров, е прекратена и се избира конкретна фирма, с която се извършва пряко договаряне. Според него това е огромна грешка, защото всички, които не искат България в „сухопътния Шенген“, сега имат формален довод да поискат отлагане.

Евродепутатът Радан Кънев каза, че публичната обществена поръчка е направена от кабинета „Денков“, впоследствие е спряна от двете служебни правителства. Димитров добави, че тя е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията, има решение на ВАС да бъде прекратена, но същевременно с това да бъде обявена нова.

“Въпреки това Министерството на финансите и Агенция „Митници“ решават, че няма да изпълнят указанията и са минали към вариант на договаряне с конкретна фирма”, посочи Мартин Димитров.

Защо, когато трябваше просто да протегнем ръка към „сухопътния Шенген“, се допуска такъв нелеп автогол, попита той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X