https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиДвама души са с повдигнати обвинения заради откритото голямо количество америций

Двама души са с повдигнати обвинения заради откритото голямо количество америций

Двама души са с повдигнати обвинения и заподозрени с търговия на с опасни и радиоактивни вещества. По време на специализираната операция в Пловдив на ДАНС, МВР и прокуратурата са иззети 80 плочки с радиоактивния опасен метал америций. Според разследващите те са били държани с цел продажба. Търгували са ги по 5000 евро плочка.

Наблюдаващият прокурор обясни, че проведената вчера акцията е била секретна, като в нея са участвали и други служби за сигурност, включително ДАНС и Прокуратурата. Действията били подготвяни много внимателно, тъй като заради опасното вещество америций. Разследващите увериха, че опасното вещество към момента се съхранява на безопасно за обществото място в държавното предприятие ” Радиоактивни отпадъци”.

По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.

Къщата, където е открит опасният метал се намира буквално в задния двор на полицейското управление в Карлово. Имотът е собственост на трима братя и една сестра, които се занимават с животновъдство, а фермите им са в близкото карловско село Васил Левски.

Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X