https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество„Комитски събор“ ще припомни подвига на Червеноводската чета с исторически възстановки, демонстрации...

„Комитски събор“ ще припомни подвига на Червеноводската чета с исторически възстановки, демонстрации и автентичен фолклор

Исторически възстановки, демонстрации и конкурс за изпълнители на автентичен и обработен музикален и танцов български фолклор включва програмата на „Комитския събор“ в русенското село Червена вода. Това съобщиха организаторите от Народно читалище „Гоце Делчев-2009“ в Русе.

Осмото издание на традиционната проява ще бъде на 21 септември. Сред организаторите са още Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, Сдружение „България на регионите“, кметството на Червена вода и местното Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“, Община Русе, дружество „Традиция“ и Пъpвa pyceнcĸa чeтa „Aнгeл Kънчeв“ от сдружение „Пазители на българщината“.

Събитието ще започне от храма „Св. Архангел Михаил“ в селото с панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби и ритуал-възстановка с освещаване знамето на Червеноводската чета. Следва тържествено шествие до паметника на героите и полагане на венци и цветя, заедно с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и официално откриване на събора с полагане на комитска клетва.

Богатата програма включва конкурс за любителски състави, групи, ансамбли, дуети и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен музикален и танцов български фолклор. Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ ще представи своя най-нов исторически спектакъл „Скрижалите на Тангра“, както и демонстрация на бойни изкуства, конна езда и стрелба с двойно рефлексен лък.

Посетителите на събора имат възможност да разгледат реконструкция на Възрожденско кафене и следосвобожденска питиепродавница, демонстрация на приготвяне на традиционни национални ястия и войнишки храни по рецепти на Министерството на отбраната, открит музей „Оръжието на българската свобода“ с над 150 експоната, както и павилиони с местни национални ястия и обичаи от различни региони. На обособени площадки желаещите ще могат да покажат уменията си в стрелба с лък, въздушна пушка и въздушен пистолет.

За финал на събитието е предвиден концерт на Володя Стоянов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X