https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество800 самодейци от цялата страна ще се изявят по време на фестивала...

800 самодейци от цялата страна ще се изявят по време на фестивала „Ценово пее и танцува“

Фолклорният фестивал “Ценово пее и танцува” се превърна в истинско празненство на българските традиции, събирайки над 800 самодейци от цялата страна в малкото дунавско селище. Шестнадесетото издание на фестивала, което се провежда на 21 и 22 септември 2024 година, за първи път придобива и международен характер с участието на ансамбъл “Изворче” от побратимената комуна Чеболакчия в Република Молдова.

През двата фестивални дни сцената на село Ценово ще бъде огласена от песните и танците на близо 800 изпълнители от над 60 състава, представящи различни фолклорни области на България. Фестивалът, който вече е част от националния културен календар на Министерството на културата, се утвърждава като значимо събитие, съхраняващо и популяризиращо богатството на българския фолклор.

Заместник-кметът на община Ценово, Ваня Игнатова, официално откри шестнадесетото издание на събора, подчертавайки важността на фестивала за съхраняването на българската идентичност: “За пореден път фестивалът ‘Ценово пее и танцува’ обединява минало, настояще и бъдеще, черпейки сили от непресъхващия български корен – символ на мъдрост и човешки добродетели.”

Председателят на читалищното настоятелство, Георги Георгиев, приветства гостите и участниците с традиционното българско “Добре дошли!”. Фестивалът започна с вълнуващо изпълнение на сборна гайдарска група, последвано от зрелищно представяне на “Капанския ансамбъл”, което предизвика спонтанно кръшно хоро сред присъстващите.

Освен богатата музикална и танцова програма, фестивалът предлага и разнообразни съпътстващи събития. Посетителите имат възможност да се разходят по алеята на изкуствата и занаятите, да разгледат колекция от народни носии от различни фолклорни области под мотото “Хубост българска”, както и да посетят тематична изложба “Гроздобер”.

За любителите на изобразителното изкуство е подготвена експозиция с картини, изобразяващи природни и исторически забележителности от населените места в общината. Организаторите не са забравили и най-малките – за тях е обособен специален детски кът и творческа работилница, където могат да рисуват и моделират.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X