https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниГригор Димитров осигури драматична точка за Европа за Купа "Лейвър"

Григор Димитров осигури драматична точка за Европа за Купа “Лейвър”

Григор Димитров спечели по драматичен начин 1 точка за тима на Европа срещу състава на Света в отборния турнир по тенис за Купа “Лейвър” в Берлин. В третия и последен мач на сингъл от откриващия ден в зала “Убер Арена” в германската столица българинът победи чилиеца Алехандро Табило със 7:6 (4), 7:6 (2).

Във втория сет 33-годишният хасковлия изоставаше с два пробива и 1:5 в геймовете, като успя да отрази и три сетбола, връщайки брейковете при двата опита на южноамериканеца да затвори частта. В тайбрека видимо измореният българин дръпна с 5:1 точки и впоследствие материализира още първия си мачбол.

Преди това двата отбора си размениха по един успех. Първо аржентинецът Франсиско Серундоло надигра норвежеца Каспер Рууд с 6:4, 6:4, а след това гъркът Стефанос Циципас изравни общия резултат с разгром с 6:1, 6:4 срещу австралиеца Танаси Кокинакис.

След успеха на Димитров тимът на Стария континент поведе с 2:1 т. преди последния двубой за днес, който бе на двойки. В него испанецът Карлос Алкарас и германецът Александър Зверев загубиха с 6:7 (5), 4:6 пред американците Тейлър Фриц и Бен Шелтън и така бе фиксирано петъчно равенство от 2:2 т.

По регламента на 3-дневната надпревара във всеки ден трябва да се изиграят по четири мача – три поединично и един на каре. Всяка победа носи по 1 т. в първия ден, 2 т. във втория ден и 3 т. в третия ден, като печели отборът, събрал първи 13 точки. В случай на равенство 12:12 се играе допълнителен мач от един сет.

Това е седмото издание на Купа “Лейвър”, след като Европа спечели първите четири (2017, 2018, 2019, 2021), а светът – последните две (2022, 2023). Всеки отбор разполага в състава си с шестима тенисисти, като тази година в тима на Стария континент са Александър Зверев, Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Каспер Рууд, Григор Димитров и Стефанос Циципас, а в глобалния са Тейлър Фриц, Франсис Тиафоу, Бен Шелтън, Алехандро Табило, Франсиско Серундоло и Танаси Кокинакис.

Капитани за седми пореден, но и за последен път са съответно Бьорн Борг и Джон Макенроу. От 2025 г. тенис иконите от Швеция и САЩ ще бъдат заменени от други две легенди – французина Яник Ноа и американеца Андре Агаси.

За Григор Димитров това е второ участие в турнира, след като беше част от шампионския отбор на Европа през 2018 г. При дебюта си преди шест години българският топ тенисист изигра два мача. На сингъл тогава той победи Франсис Тиафоу с 6:1, 6:4, а на двойки с партньор Давид Гофен претърпя поражение от Ник Кириос и Джак Сок с 3:6, 4:6.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X