https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиДрагомир Драганов в Две могили: Нека разберем, че не зависим от никого...

Драгомир Драганов в Две могили: Нека разберем, че не зависим от никого и от нищо, зависим само от себе си

Днес в Две могили по инициатива на кмета Божидар Борисов беше отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Церемонията по случай официалния празник на страната ни се проведе на гарата в населеното място, където манифестът за обявяване на българската Независимост е окончателно изготвен и подписан от Фердинанд.

Сред гостите на събитието беше бившият кмет на Две могили и настоящ областен управител на Русе Драгомир Драганов. Припомняме, че именно по негова идея и със съдействието на младежката мрежа „Съхрани българското“ с областен координатор Капка Иванова на гарата в населеното място през 2008 г. беше открита паметна плоча, която да свидетелства за ролята на Две могили в историческия акт, който заявява по нов начин страната ни на европейската карта, отхвърляйки напълно политическата и финансова зависимост от Османската империя.

В приветствието си към присъстващите Драганов посочи, че от първостепенно значение днес е да сме действително свободни, да вземаме правилни решения и да се ръководим в действията си от демократичните ценности.

„Нека разберем, че не зависим от никого и от нищо, зависим само от себе си“, каза още областният управител. „С посрещането на царя в Русе и написването на манифеста Русенска област може да се гордее, че ние сме част от това велико събитие, което обявява Независимостта на България. Освен политически този акт ни дава икономическа, културна, просветна и религиозна независимост. Актът на цар Фердинанд дава голям тласък на страната ни във връзка със завършване на процеса на обединение на българските земи“, допълни Драганов.

„На всеки подобен празник освен да почитаме хората, които са помогнали България да стане независима държава, ние трябва да си направим съответните изводи защо и как сме стигнали до тук, както и да избягваме грешките от миналото“, каза от своя страна кметът Борисов, който посочи, че страната ни се е намирала 5 века под робство. „Това са били много тежки години, с пролята много кръв за търсене на справедливост и свобода. Затова не трябва да се разделяме и противопоставяме“, сподели още Борисов.

Той посочи, че обявяването на Независимостта връща България по един достоен начин сред останалите европейски народи. Божидар Борисов отправи и апел към по-младите жители на Две могили да помнят и да предават на следващите поколения това, пред което днес се прекланяме.

Благодарствен молебен бе отслужен от отец Емилиян от Русенската света митрополия. На събитието присъства и народният представител Георги Кръстев, който отбеляза, че 22 септември е сред най-българските празници.

„В страната има много официални празници, но Независимостта заедно със Съединението са сред най-българските празници и трябва да се гордеем най-много с тях, защото резултатът от тях е бил постигнат от нас – българите“, заяви Кръстев. „Търпението и постоянните усилия, които са полагали българите са били една от причините този велик акт да стане факт. Колкото и да сме разделени, днес да съберем сили да бъдем единни“, каза още той.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на сградата на жп гарата в Две могили. Там бе строен и почетен караул от представители на Национално дружество „Традиция“ – регионален клон „Ангел Кънчев“, които с възпроизвеждането на залп отбелязаха светлата дата. Водещ на церемонията бе о.з. майор Евгени Алексиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X