https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоХрамът в русенското село Червена вода пази спомените на преселници от Балкана...

Храмът в русенското село Червена вода пази спомените на преселници от Балкана и подвига на четата на Върбан Юрданов

Храмът в русенското село Червена вода пази спомените на преселници от Балкана и подвига на четата на Върбан Юрданов. Това разказа отец Илия, който от 2013 година наред с енориите във Ветово и Писанец, отговаря и за тази в Червена вода.

Съществуват различни данни за съществуването на селище на това място още от времето, през което Римската империя е властвала по тези земи около 50 г. преди новата ера. През Второто българско царство тук е имало седем църкви и епископ, разказва още отец Илия. По време на една от поредните войни между Русия и Турция през 1811 година обаче селото е опожарено, църквите съборени.

“В следващите шест – седем години селото не е обитавано. Преселници от Балкана го възстановяват. През 1860 година в продължение на четири години е построен храмът “Свети Архангел Михаил”, каза още отец Илия.

Това показва и надпис на входа на църквата. През 1896 г. населението събира средства и се построява и камбанария от майстор Цанко Иванов от Боженци.

Междувременно през есента на 1875 година въпреки ареста на създателя на местния революционен комитет Тома Кърджиев, в храма “Св. Архангел Михаил” се събира за клетва Червеноводската чета с новия си войвода Върбан Юрданов. Тя обаче не среща подкрепа, войводата е предаден и убит от турските власти. Според “Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов знамето на тази чета е запазено и след това пред него на кораба “Радецки” са се клели Христо Ботев и неговите четници.

“Нека не само в такива дни, но и по-често да си спомняме за всички онези, които са живели пред нас и са направили така, че да я има нашата свобода, нашето Съединение, нашата Независимост, работили са за нашето общо благо и за нашата скъпа родина България”, каза митрополит Наум по време на панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби, която отслужи в храма” Св. Архангел Михаил” при почитането на подвига на четата на Върбан Юрданов от 1875 година.

Преди в Червена вода имаше много богат църковен живот и много добри свещеници. Сега, който има нужда, идва в храма, но не е същото, както беше тогава, казва отец Илия. Въпреки това всяка неделя, а и през седмицата, вратите на църквата “Св. Архангел Михаил” в русенското село Червена вода са отворени за вярващите, пише БТА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X