https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТрети мост на Дунав може да има през 2033 г.

Трети мост на Дунав може да има през 2033 г.

Трети мост на река Дунав, за който се знае, че ще е някъде при Русе, ще е готов към 2032-2033 г., тоест след най-малко 8 години. Това е прогнозата на експерти на министерството на транспорта, след като Румъния обяви на 30 август поръчка за предпроектно проучване. То трябва да покаже къде да стъпи мостът на нейна територия и как ще се осъществят връзките с пътната и железопътната инфраструктура. Срокът да се избере мястото на румънска територия е 23 месеца.

Така бавно и мъчително, 21 години след като проектът е обявен, се правят първите реални стъпки към осъществяването му.

Точно преди година българското министерство на транспорта съобщи, че България и Румъния са подали съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе-Гюргево, а през януари тази година Брюксел одобри 7 млн. евро финансиране на предпроектното му проучване по военна мобилност на Механизма за свързване на Европа. Документите са подадени от румънската страна и тя е координатор на инвестицията.

България е набелязала 3 места за моста, от които да се избира, но се налага да се изчака проучването за Румъния. Предполага се, че точката, която ще се избере, е при град Мартен, на изток от Русе.

Според Мартин Георгиев – шеф на дирекция “Координация на програми и проекти” и ръководител на управляващия орган на оперативна програма “Транспортна свързаност”, румънците ще изследват три пътни и два жп варианта. Българската страна е казала, че никакви други възможности освен комбиниран мост – пътен и железопътен, няма да бъдат приети.

Брюксел също настоява за това.

За пътната инфраструктура в Румъния няма проблем мостът да се свърже с четирилентовия път от Гюргево до Букурещ. С жп връзката обаче е малко по-трудно, защото линията трябва да заобиколи Гюргево. При румънците гарата е близко до сегашния Дунав мост, за новия трябва да направят обход, за да стигне до новата точка на преминаване на реката.

При нас вече е избран изпълнител на магистралата Русе – Велико Търново за лота от Русе до Бяла. Но той може да започне да се изгражда от старопрестолния град и докато се стигне до Дунав, да е ясно къде точно ще е мостът. Когато трасето стигне до Русе и се очертае, че липсват 5 км, то може да се коригира, а не като си стигнал реката, да местиш трасе, ще се стараем да избегнем тази ситуация, казва Георгиев.

При железопътната инфраструктура при нас е по-лесно, защото влакът може да мине през гарата в Русе и да се отправи към моста. Жп линията към новия мост се изтегля от съществуващата мрежа през поляни и в индустриалната част на града и не се преминава през жилищни райони. Експертите виждат потенциал за товарни жп превози по жп линията Русе – Каспичан и да се продължи по Синдел – Карнобат към Южна България. Правят обаче уточнението – ако се поддържа в добро състояние. Този маршрут може да поеме товарния трафик от юг.

Тепърва да се пробива Стара планина с тунел, и е бавен и много скъп вариант. Въпреки че е крайно време през Стара планина да се свържат Северна и Южна България, но това е друга тема.

Изборът къде да стъпи мостът зависи от желанието и на двете страни той и довеждащата инфраструктура да струват възможно най-малко, защото това ще се отрази на таксите за преминаване. Силното лоби на превозвачите и в двете държави иска магистрални параметри, но и ниски такси.

За мен цената не е само на моста, а на довеждащата инфраструктура. Идваха преди някакви кандидати, казват, ще направим мост, но вие постойте магистралата, а той може да струва 50 млн. евро, а аутобанът – 250 млн., коментира Георгиев.

За да се забърза процесът, българската страна е създала работни групи от най-добрите експерти по пътища и жп транспорт, които да съдействат на румънците за избора на точката, на която да стъпи новият мост на техния бряг, както и за свързването му с пътната и железопътната инфраструктура.

Ако след 23 месеца, колкото е срокът фирмата, която е избрана, да предложи къде да стъпи мостът и България, има вече одобрен вариант, идват следващите стъпки. Министерството ще обяви процедура за избор на консултант, който да разработи довеждащата инфраструктура и година по-късно той да бъде избран. Тогава ще е ясно колко ще струва тя.

“До края на октомври е срокът за оферти, ако до Нова година успеят да изберат изпълнител, ние имаме готовност другата година да възложим разработката, да изберем консултант, който да изработи комплекса с довеждатата инфраструктура и да започнем нещо да оформяме”, казва Георгиев.

Самото строителство според българските експерти може да продължи 2-3 години, въпреки че изграждането на моста при Видин-Калафат се проточи 7 години и без малко да бъде изпуснато европейското финансиране.

Българската страна е подсказала, че след като се избере мястото и базовите параметри на моста, процедурите за проектиране и строителство трябва да се обявят съвместно, за да има обща политика на тарифиране, както е при Видин. За тези стъпки обаче имало време. Въпросът е да се види колко ще е инвестицията и какъв ще е делът на всяка от страните. Засега финансирането на предпроектното проучване е по Механизма за свързване на Европа.

Първите са строени от римляни за 2-3 години.

Строежът на мостовете на Дунав по римско време, както и при изграждането на първия в съвременната ни история при Русе-Гюргево трае между 2 и 3 години.

Траяновият мост е строен между 103-105-а година. В музея в Турну Северин се пазят останки от него. Дължината му е била 1135 м, лягал е на 8 стълба.

Константиновият мост е свързвал Улпия Ескус – край днешното село Гиген в България, със Сукидава край град Корабия в Румъния. Мостът е с дървена връхна конструкция и зидани каменни стълбове, дължината му е 2434 м. Построен е през 323-328 г. и е открит от император Константин. Допуска се, че е съществувал към 40 години – до 367 г. Има сведение, че император Валент прехвърля войските си през Дунав по понтонен мост по-надолу по течението на реката.

Дунав мост при Русе е изграден по времето на социализма в България за две години и три месеца – от началото на 1952 до март 1954 г., строителството му е държано в тайна.

Експерти пишат, че е имало през вековете поне 9 съоръжения на реката. Освен вече изброените мостове е имало: Трансмариска – Константиана Дафна (367 г.), при Новиодунум (369 г. ), Видин – Калафат (1606 г.), Черна вода – Фетещ (1895 г.), пише “24 часа”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X