https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВъпреки безплатните учебници, родителите плащат средно по стотачка за помагала

Въпреки безплатните учебници, родителите плащат средно по стотачка за помагала

Над 100 лева струват помагалата в София, които родителите трябва да купят за учениците, които тази година са 5, 6 или 7 клас, пише „Телеграф“.

Точната сума и дали тя ще е над стотачка или под зависи от това дали всеки си ги набавя индивидуално или класът ще се организира и ще ги купи наведнъж, като в този случай може да ползва отстъпка от 15% от коричната цена за взимането на голям брой помагала. Някои от издателствата дори са и по-щедри, като намаляват цената с цели 20%.

Помагалата за 1-ви клас излизат между 70 и 80 лева, включвайки и учебника по английски език, споделят родители. За третокласник сумата излиза около 50 лева, за шестокласник – близо 100 лв., а за седмокласник – 87 лева, но без тетрадката по чужд език.

Между 50 и 100 лева плащат родителите в Русе за помагала по различните предмети в зависимост от това дали ученикът е в началните или в по-горните класове.

За гимназиалния курс са необходими най-вече сборници по математика, тестове по български език и литература, по физика, биология и география. По русенските книжарници най-евтините сборници по математика са 10 лева, а по български език и литература – 16-17 лева. По-малко струват помагалата по биология и география. Във Варна, ако решите да си закупите задължителните помагала поотделно, а не с обща поръчка, трябва да се бръкнете между 4 до 15 лв. за брой. Във втори помагалата струват между 5 и 13 лева. Най-скъп е сборникът по математика, а най-евтина е тетрадката по музика.

„По около 100 лева на ученик излизат тези учебни тетрадки. За предмети като математика, биология, химия, история такива работни листове струват средно по 25 лева. По различните езици цената е много по-висока, някои помагала удрят цена от 90-100 лева. За по-малките ученици могат да стигнат на родителите 70-80 лева, но за по-големите сумата може да стане и 200 лева“, споделят книжарки от Благоевград. Контурните карти са по 4-5 лева, атласите по история и география са между 8 и 10 лева бройката.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X