https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество25 септември е Световен ден на фармацевта

25 септември е Световен ден на фармацевта

На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта. Датата е избрана от Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е основана точно на този ден през 1912 г. Със своите партньорства и обширна фармацевтична мрежа тази организация представлява глобален орган, работещ за развитие на фармацевтичната наука и практика, усъвършенстване на образованието в тази област, въвеждане на научни иновации и др. в отговор на нарастващите световни здравни нужди и очаквания на медицинската общност и пациентите.

Световният ден на фармацевта се чества ежегодно, като основната му цел е да насочи общественото внимание върху значението на фармацевтичната професия за успешното функциониране на всяка здравна система. Работата на магистър-фармацевтите е ключов фактор за осигуряването на комплексни грижи за здравето на пациентите. В България, наред с колегите си от Европейския съюз, те са едни от най-достъпните медицински специалисти. С фармакотерапията и съветите, които предоставят на гражданите, те имат своята съществена роля не само за безопасното и успешно протичане на лечебния процес при редица заболявания, но и за превенцията им и не на последно място за ефективната профилактика на общественото здраве като цяло.

Първата аптека в Русе е на чеха Франц Воч, открита през 1878-1879 г., а първата модерно обзаведена аптека „Унгарска корона“ в Русе е открита през 1901 г. от Михаил Силаги, магистър-фармацевт, завършил във Виена. Намирала се в партера на Българска кредитна банка „Гирдап“. Имала специална рецептурна стая за приготвяне на място на всички лекарства. След пожара и фалита на дружество „Гирдап“, Силаги купува място и строи къща и аптека на ул. „Александровска“ 44.

Първата аптека в България е отворила врати през далечната 1822 г. във Велико Търново. Известна била под името Лекарня, а неин основател и собственик е д-р Марко Павлов – първият дипломиран български лекар.

Първият дипломиран български фармацевт е Найден Брайнов, завършил образованието си във висшето училище по медицина и фармация в Цариград и отворил своя аптека в Стара Загора през 1867 г. Някои изследователи на българската фармация твърдят, че първият магистър-фармацевт е Леон Бергер, който е отворил първата аптека в Карлово.

Единственият функциониращ музей на фармацията у нас се намира в Пловдив. Това е музейна аптека Хипократ, която е официално открита през 1981 г. Намира се в къщата на д-р Сотир Антониади, построена през 1872 г., където също е имало аптека.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X