https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиОсъдиха прокуратурата да плати 75 000 лв. заради шесторното убийство в Нови...

Осъдиха прокуратурата да плати 75 000 лв. заради шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения от 75 000 лева на Иво Кюхов, който е един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство, което беше извършено в Нови Искър преди повече от 6 години.

Това стана ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който също като предишните две инстанции прие, че прокуратурата носи вина за това, че убиецът Росен Ангелов не е бил в затвора по това време, въпреки че е имал влязла в сила присъда за блудство с дете, съобщава lex.bg.

Вечерта на 31 декември 2017 г. рецидивистът Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

Ангелов беше издирван в продължение на една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. Покрай трагедията и издирването му се разбра, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път – за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване.

Последната му присъда от 8 години затвор обаче така и не е била изпълнена, защото се е укрил, а и никой не го е търсил усилено, и така са създадени предпоставките за трагедията в новогодишната нощ на 31 декември 2017 г.

През 2020 г. Иво Кюхов, който е брат на Кети Кюхова и син на Еленка Бурджиева заведе иск срещу прокуратурата и година след това Софийският градски съд (СГС) му присъди обезщетение от 50 000 лева за смъртта на майка му и 30 000 лева за това, че е загубил и сестра си. Прокуратурата обжалва решението, но и Софийският апелативен съд беше категоричен, че вредите за Кюхов са доказани и са резултат от бездействието ѝ при издирването на Ангелов, след което потвърди решението на СГС.

И двете инстанции подчертаха, че Ангелов е бил осъден на 8 години затвор през декември 2009 г., а едва през септември 2010 г. е бил обявен за общодържавно издирване. Информацията преди това била, че не е открит на адреса си и няма роднини, които поддържат връзка с него. В хода на делото стана ясно, че през годините е постъпвала една и съща информация от МВР – Ангелов го няма на адреса и роднините му не знаят къде е.

Съдилищата посочиха, че прокуратурата не е била активна и не е поискала от МВР други издирвателни действия – справки от различни национални бази данни, проследяване на банкови операции, информация от мобилните оператори, разговори с приятели, роднини, наблюдение на места, на които би могъл да пребивава и др. Показателно е, че тялото на Ангелов беше открито в района на село Луково, където е извършил блудството с дете, за което е бил осъден и формално издирван 8 години.

Съдиите приеха, че формалното изпълнение на служебните задължения на прокурорите се приравнява на бездействие и то е в причинна връзка с шесторното убийство, заради което Иво Кюхов претендира да бъде обезщетен.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X