https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиРазбиха група за търговия с коли, ощетила бюджета с 8 млн. лв.

Разбиха група за търговия с коли, ощетила бюджета с 8 млн. лв.

ГДБОП арестува петима за участие в организирана престъпна група, която е ощетила републиканския бюджет с 8 милиона лева. Задържаните са търгували с нови и употребявани скъпи автомобили. Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Спецакцията е проведена на територията на България и в чужбина на 18 септември, под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура.

Според първоначалните данни от разследването схемата е действала от 2020 година. Продажбите са надминавали оборот от 50 милиона лева. Данъците са спестявани чрез две търговски дружества със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на престъпната група.

Автомобилите са били прехвърляни и препродавани чрез няколко дружества посредници от типа „липсващ търговец“, контролирани от престъпната група. По този начин не само не е внасян данък добавена стойност от продажбата на автомобили в страната в размер на 20%, но и българското дружество се е възползвало от възможността да получи неследващ се данъчен кредит – приспадане на ДДС. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите автомобили.

По време на акцията са претърсени 10 адреса – осем в София и два в Кюстендил. Иззети са множество веществени доказателства – документи, компютърни и информационни системи, електронни носители, данни от ползвано в интернет облачно пространство, свързани с дейността на дружества „липсващи търговци“ и реални дружества, имащи отношение към разследваната дейност.

Петимата заподозрени са арестувани за срок от 24 часа. Разпитани са 12 души.

Разследването по случая продължава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X