https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМинистерството официално въвежда текст за редактиране вместо диктовка в изпита за 4-ти...

Министерството официално въвежда текст за редактиране вместо диктовка в изпита за 4-ти клас

Министерството на образованието и науката публикува на сайта си обновените модели на националните външни оценявания по български език и литература и математика след 4-ти клас. Новото в изпита по български език е, че четвъртокласниците ще редактират текст с грешки, вместо да пишат диктовка, каквато задача се даваше години наред.

Идеята на министерството за промяната беше обявена дни преди 15 септември, като тогава все още течеше експертно обсъждане и ведомството не беше категорично дали промяната ще влезе още от тази учебна година. В проверката по математика пък задачите с избираем отговор намаляват с две и се увеличават задачите с разширен свободен отговор.

Министерството съобщи, че чрез въвеждането на текст за редактиране ще се разнообразят типовете задачи, като отново ще се постигат целите за проверка на базовата грамотност в областта на правописа. В зависимост от резултатите ще се прецени трайното въвеждане на задачата в изпита през следващите години.

Целта на ведомството е да увеличава броя на задачите, които проверяват практически умения, необходими за живота, както и на такива, които изискват осъществяване на междупредметни връзки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X