https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеБългарският зъболекарски съюз ще повдигне въпросът за въвеждане на данък "захар"

Българският зъболекарски съюз ще повдигне въпросът за въвеждане на данък “захар”

Българският зъболекарски съюз ще повдигне въпросът за въвеждане на т.нар. данък “захар”.

Това стана ясно от думите на президента на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков. По думите му оралното здраве стои в периферията на хората, които вземат решенията и пишат законите.

“То е неразделна част от общото здраве. Интегрирането на оралното здраве в общото здравеопазване досега не е правено, както трябва да бъде”, каза още Шарков.

Световен доклад на СЗО от 2022 г. за състоянието на оралното здраве дава препоръки за универсално здравно покритие до 2030 г. Докладът съдържа анализ за връзката на заболяванията в устата с тези на други органи и системи.

“Този доклад няма да събере праха. Планът за действие е ясен, точен, със срокове. Трябва да започнем да изпълняваме този план”, обясни Шарков. СЗО казва да направим всичко възможно да ограничим ежедневния прием на захар с 10%. Българинът приема 42 кг. захар годишно. Взеха да слагат захар и в хляба, коментира специалистът пред БНР.

“Идете в една аптека и вземете едно сиропче за кашлица. И фармаиндустрията използва захар”, обърна внимание той и призова за категорично ограничаване на бялата захар.

Оказва се, че вече 50 държави са въвели данък върху напитките с добавена захар и върху храни, съдържащи захар. Сред тях са Белгия, Естония, Ирландия, Португалия, Полша и др.

“Хранително-вкусовата индустрия много обича захарта. Тя е и вид консервант”, каза още д-р Шарков. Според него тютюнопушенето е намаляло драстично, най-вече заради данъка върху цигарите, но и заради “страховитите картини върху цигарените кутии”.

“Тютюнът и алкохолът дават своето отражение върху здравето на устата.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X