https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИздирват основателя на българското дружество, което се предполага, че е доставило пейджъри...

Издирват основателя на българското дружество, което се предполага, че е доставило пейджъри на „Хизбула“

Полицията в Норвегия е издала международна заповед за издирване на техен гражданин от индийски произход, във връзка с продажбата на пейджърите на ливанската групировка „Хизбула“, които се взривиха миналата седмица и убиха десетки хора.

39-годишният Ринсон Хосе, основател на българското дружество, за което се предполага, че е част от веригата за доставка на пейджъри, e изчезнал по време на служебно пътуване в САЩ миналата седмица. Трябвало е да се появи на конференция в Бостън, но така и не е отишъл, според норвежки медии. Не се е прибрал и обратно с полета, за който е имал билет през уикенда.

В четвъртък полицията в Осло съобщи: „Вчера в полицейския район на Осло беше получен сигнал за изчезнало лице във връзка със случая с пейджърите. Беше образувано дело за изчезнали лица и изпратихме международна заповед за издирване на лицето“.

Хосе е отказал да коментира случая с пейджърите, когато „Ройтерс“ се свързали с него на 18 септември, и е затворил телефона, след като е попитан за бизнеса му в България. След това той не отговарял на многобройните обаждания и съобщения, пише британския вестник „Гардиън“.

Работодателят му DN Media Group, съобщи, че Хосе, който работи в отдела за продажби на норвежката медийна компания, е заминал за конференция в Бостън на 17 септември и от следващия ден компанията не може да се свърже с него. Според търговския регистър на България Хосе е основал през 2022 г. Norta Global Ltd със седалище в столицата София.

Компания в Унгария също е посочена като продавач от пейджърите, което самата тя е отхвърлила. Оттам твърдят, че са само посредник.

Комисията по сигурността в унгарския парламент вече е получила информация от унгарското контраразузнаване за пейджърите, пише шефът на комисията Сас Золтан във Фейсбук профила си.

„Комисията е получила следната информация: Зад производството и продажбата на пейджърите стои мрежа от няколко компании. Те не са произведени в Унгария и продуктите никога не са били в Унгария. В продажбата им са участвали фирми, регистрирани в Унгария и България. Тези компании са били „просто посредник“, вероятно за да покрият действителния източник. Смята се, че пейджърите са достигнали до потребителите по маршрута Тайван – Хонконг – Ливан“, пише той.

Припомняме, че безпрецедентните нападения с пейджъри, за които беше обвинен Израел, доведоха до смъртта на 12 души, включително две деца, и раниха до 2800 души. На следващия ден 25 души бяха убити, а повече от 450 ранени при експлозии на уоки-токита в ливански супермаркети, на погребения и по улиците.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X