https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТретото издание на фестивала за литература и съвременен танц „Leap Off...

Третото издание на фестивала за литература и съвременен танц „Leap Off Page“ ще се проведе през октомври в Русе

Третото издание на международния интердисциплинарен фестивал „Leap Off Page“ ще се проведе от 30 септември до 6 октомври 2024 г. в град Русе. Фестивалът, който се организира от фондация „Елизабет Костова“ от 2022 г., свързва хореографи и писатели от различни националности и провокира създаването на хибридни произведения, съчетаващи литература и съвременен танц.

„Leap Off Page“ се провежда в различни градове в България, за да стимулира международния културен диалог отвъд центъра и да предложи на различни местни общности среща с нови форми на изкуство. След две издания във Велико Търново и Габрово, през 2024 г. фестивалът гостува на Русе, където традиционно ще представи ателиета по творческо писане (на 3 октомври) и съвременен танц (на 2 октомври) за обмен с местни творци. Финалният спектакъл, представящ петте хибридни произведения, ще се проведе на 5 октомври (събота) в Драматичен театър „Сава Огнянов“.

Международният фестивал „Leap Off Page“ се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”, Министерство на културата и в партньорство с Община Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и Възрожденско читалище „Зора“—Русе.

В програмата тази година се включват писатели и хореографи от България, Венецуела, Литва, Турция и Франция, които ще работят в творчески двойки по танцови произведения, базирани на литературни текстове.

Участват творците:

  • Александър Гочев (България) – Завършил е департамент „Театър“ в Нов български университет.
  • Василия Дребова (България) – Изпълнител, чиято работа се движи между жанровете на съвременния танц, пърформанса и постдраматичния театър.
  • Велизар Груев (България) – Танцьор в танцовите компании „Дюн“ и „Head Under Water“. Завършва „Театър на движението“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специализира съвременен танц в LMTA (Вилнюс, Литва).
  • Дефне Суман (Турция) – Дефне е родена в Истанбул. Завършва магистратура по социология в Университета „Боазичи“. Продължава обучението си в Орегон, САЩ. Книгите ѝ са преведени на множество езици, а на български може да откриете романите „Дъщеря на Смирна“ и „Истанбулска рапсодия“ от изд. „Прозорец“.
  • Доротея Василева (България) – Филолог англицист по образование, учител по диплома и създател на дигитално съдържание по професия. Вълнува се от литература и превод.
  • Изабел Миткова (България) – Изабел е съвременен танцов и пърформанс артист, проектен мениджър и съосновател в Сдружение „Гоя Проджектс“.
  • Индре Валантинайте (Литва) – Литовска поетеса, автор на четири награждавани стихосбирки. Поезията ѝ е преведена на повече от двадесет езика. Изявява се и на музикалната сцена: печели няколко музикални конкурса и участва в рок опери като певица.
  • Марион Дърова (България) – Марион прави своя хореографски дебют през 2016 г. със спектакъла „Mainstream“. През 2018 г. е премиерата на „Corpus meum“, който има за цел да провокира дебат за легализирането на евтаназията.
  • Уалид Хаджар Рашеди (Франция) – Дебютният роман на Уалид „Qu’est-ce que j’irais faire au paradis?“ е финалист за наградата „Гонкур“ за дебютен роман през 2022 г., а вторият му роман „Nos destins sont liés“ е публикуван през септември 2023 г.
  • Хенсли Ран Солорсано (Венецуела) – Венецуелски писател и музикант, който живее и работи в Берлин. Автор на два сборника с разкази на испански език.
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X