https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЧСИ настояват за разширяване на правомощията им по европейски модел

ЧСИ настояват за разширяване на правомощията им по европейски модел

Европейски модел за развитие на съдебните изпълнители предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители след среща с гръцките им колеги. Системата да се развива по европейски модел от принудително към доброволно изпълнение, което ще икономиса милиарди лева разходи за длъжниците.

Друго предложение е частните съдебни изпълнители да имат функцията да съставят констативни протоколи за щети при бедствия, наводнения и аварии, които да бъдат доказателства пред съда и така да се облекчи доказването на правото на обезщетение за пострадали.

У нас частният съдебен изпълнител се свързва с налагането на запори и невъзможност да се ползват банкови карти и сметки.

“Установихме за пореден път, че сме единствената държава в Европа, в която спрямо длъжниците се използват единствено принудителни мерки”, коментира пред БНТ Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

В повечето европейски държави, включително в Гърция, тенденцията отдавна е друга. Когато длъжникът не оспорва задължението, без да се преминава през съд, частният съдебен изпълнител уговаря доброволно разсрочено плащане, като се съобразява с възможностите му и тъй като голяма част от таксите и разходите липсват – един дълг от 100 лева не скача над 10 пъти до 1100 лева, както у нас, а оскъпяването е само около 30 – 40%.

“Спестяват се стотици милиони, които остават у тях. В същото време длъжниците не са поставени в ситуация на блокирани заплати, банкови сметки, имоти, коли и т.н.”, обясни Георги Дичев.

Както в Гърция, така и в прибалтийските държави и страните от Централна Европа от няколко години частните съдебни изпълнители имат и нова функция – да удостоверяват обстоятелства на пострадали от катастрофи, наводнения, аварии и бедствия.

“За които те съставят протокол, който служи за годно доказателство в съда”, посочи Георги Дичев.

Така например, ако домът ви бъде наводнен от съседи или от бедствие, вие можете да извикате частен съдебен изпълнител, който да направи опис на щетите и така да ги докажете пред съда, когато търсите обезщетение или имате спор със застраховател.

“Констативният протокол на практика представлява една снимка на дадена ситуация, която обаче има силата на официален документ в съда. Извършва се било по разпореждане на съда, било по искане на страна – физическо или юридическо лице, което има нужда. Като при тази процедура съдебният изпълнител не може да влиза принудително в каквито и да е помещения, т.е. тя е изцяло доброволна”, каза Георги Дичев.

Оказва се, че за около 5 години това правомощие на съдебните изпълнители в редица европейски държави е намерило приложение в много житейски ситуации.

“Използва се при ПТП, при спорове относно некачествено строителство и ремонти, вдигане на шум през нощта от заведения и съседи, констатиране на отказ от свиждане на родител с дете, състояние на имоти при предаването им между наемодател и наемател. Състояние на автомобили при предаването им между продавач и купувач. Измерване на ниско или високо подаване на електрическо напрежение”.

През последните две години, особено в Литва, Латвия и Естония това правомощие на частните съдебни изпълнители се оказва много популярно сред пострадали от интернет измами и дори от фалшиви новини.

“Съдебните изпълнители съставят документ, придружен с техническо средство, което от една страна служи за доказателство и позволява на съда много по-бързо да събере доказателствата относно спорните факти и обстоятелства и сам да придобие представа за нещата, които са се случили. Съответно това ускорява съдебните процеси и в много голяма степен дори ги елиминира дотолкова, доколкото като има такива съставени документи страните няма какво да спорят помежду си”.

Така вместо за една година, споровете за обезщетения в повечето европейски страни се решават в рамките на три месеца. Камарата на частните съдебни изпълнители ще предложи законови промени, с които тези правомощия да бъдат въведени и у нас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X