https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдраве5 болести, за които предупреждава есенната сънливост

5 болести, за които предупреждава есенната сънливост

С настъпването на есента дните стават по-къси, а нощите по-дълги. Това природно явление, свързано със смяната на сезона, оказва значително влияние върху тялото ни, по-специално върху качеството на съня.

Сънят е важен физиологичен процес, от който зависи нашето здраве и общо благополучие. Той се регулира от вътрешния биологичен часовник – циркадните ритми, а те от своя страна силно зависят от нивото на светлинния поток, който получаваме през деня.

Когато дневната светлина се скъси и времето често е облачно, нивата на слънчева светлина намаляват, което може да доведе до повишено производство на мелатонин, хормон, отговорен за регулирането на съня.

Изследвания са показали, че хората, които получават по-малко от 30 минути слънчева светлина на ден, са по-склонни да имат проблеми със съня. Работата е там, че мелатонинът носи криптирано съобщение, че нощта е настъпила. Когато този неврохормон навлезе в кръвния поток, мозъкът и другите органи разбират, че е време да заспят, което ни кара да се чувстваме сънливи.

Следователно, колкото повече мелатонин навлиза в кръвния поток поради липса на светлина, толкова повече искате да спите през деня и толкова по-често имате проблеми със заспиването вечер.

Намалената дневна светлина също се свързва със сезонно афективно разстройство (SAD), което е форма на депресия, която се появява в определени периоди от годината, най-често през есента и зимата.

И, разбира се, друга негативна последица от есенно-зимния период е наддаването на тегло. Тялото натрупва мастни резерви, подготвяйки се за студено време – това ни е генетично заложено.

С наближаването на зимата често се появяват сънливост и обща слабост. Те обаче могат да сигнализират и за наличието на сериозни заболявания като:

· диабет;

· сърдечна недостатъчност;

· атеросклероза;

· анемия;

· онкологични заболявания.

Важно е да се обърне внимание на възможните съпътстващи симптоми: Ако забележите повишено изпотяване, ускорен пулс, сухота в устата, постоянно желание за пиене, загуба на апетит и загуба на тегло, струва си да обсъдите тези симптоми с Вашия лекар.

Как да се справим с ефектите от намалената дневна светлина

· Възползвайте се от всеки слънчев ден и се старайте да прекарвате възможно най-много време навън през светлата част на деня.

· Коригирайте моделите си на сън.

· Създайте най-комфортната среда във вашата спалня.

· Ограничете приема на кофеин и алкохолни напитки.

· Редовната физическа активност помага за подобряване на качеството на съня.

· Помогнете на тялото си да превключи скоростите, като редовно отделяте време за почивка преди лягане.

· Синя светлина от екрани на телефон, таблет, компютър потиска производството на мелатонин, което затруднява заспиването.

· От процедурите можете да опитате светлинната терапия, която е метод на лечение, основан на въздействието на ярка светлина върху тялото.

За хапчетата за сън

Лекарствата, включително сънотворните, могат да бъдат предписани само от лекар като временно решение на проблеми с безсъние или други разстройства и често като част от програма за подобряване на съня. Продължителната им употреба обаче може да предизвика пристрастяване и зависимост, както влияе негативно на когнитивните способности.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X