https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТрима пътни полицаи от Русе с грамоти от областния управител Драгомир...

Трима пътни полицаи от Русе с грамоти от областния управител Драгомир Драганов

Трима русенски полицаи бяха наградени от областния управител на Русе Драгомир Драганов. Те са младши автоконтрольори в сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в крайдунавския град. Кристина Игнатова, Татяна Чобанова и Красимир Кънев получиха почетни грамоти от Драганов. Отличията им се връчват за отличното представяне в 30-ия Национален конкурс „Пътен полицай на годината“, който се проведе в Пазарджик преди броени дни.

Припомняме, че Кристина Игнатова от Русе спечели първото място в надпреварата. В отборното класиране при жените първо място отново бе за тимът на ОДМВР-Русе, следвани от колежите си от Ямбол и Стара Загора.

Младите полицаи получиха грамотите от областния управител в присъствието на директора на ОДМВР ст. комисар Пламен Първанов. Драганов посочи, че нивото на подготовка на русенските полицаи е изключително високо, което е сред основните фактори за превенцията на пътнотранспортния травматизъм в региона.

Той допълни още, че подобни отличия са признание за екипната работа на всички служители от дирекцията и изрази мнение, че е добре следващият подобен конкурс да се проведе в Русе. „Хора като Вас задават начина, по който трябва да работи системата“, заяви областният управител.

Състезанието е преминало в няколко етапа, като то се е състояло от проверка на знанията чрез решаване на тестове, свързани с нормативната уредба и оказването на първата долекарска помощ, боравене с оръжие и майсторско управление на автомобил и мотор.

От Областната дирекция на МВР съобщиха още, че вече всяка седмица ще се дава брифинг за извършеното от „Пътна полиция“. За момента данните сочат, че за изминалата седмица са се случили 12 пътнотранспортни произшествия, при които има един тежко пострадал човек, но за сметка на това няма загинали.

Отчетен беше и значителен спад на катастрофите в района Русе – Бяла. От МВР посочиха, че от август 2023 г. до момента в този участък броят на пострадалите и загиналите е намалял драстично.

Броят на загиналите при катастрофи през тази година в Русенско е намалял със шестима души. За сравнение спрямо изминалата година обаче броят на издадените наказателни постановления се е увеличил с около 600 в периода от януари до края на септември.

Със 700 повече са и наложените глоби. От полицията си обесняват тези данни с увеличения транспортен поток, по-бързите и мощни автомобили, често управлявани от по-млади шофьори, които избират да заложат на адреналина. От МВР коментираха още, че когато водач не български гражданин извърши нарушение, се следва процедура веднага да се издаде наказателно постановление и то да му се връчи, преди да напусне страната, така че съответното лице да си понесе санкцията.

Само през изминалата седмица от „Пътна полиция“ в Русе са регистрирали 160 нарушения, като 130 от тях са за превишена скорост. Същевременно само за 5 дни са събрани и обработени 250 глоби, а 132 са изпратени към НАП за принудително събиране.

Колкото до административните услуги отново през изминалата седмица в ОДМВР-Русе 596 собственици са регистрирали моторните си превозни средства. Не на последно място от МВР посочиха, че в Русенско не се наблюдава увеличение на шофьорите с положителни проби за алкохол и наркотици.

Средно по около 300 теста на седмица се правят, като дори се наблюдава намаление на установените случаите на пияни или дрогирани водачи. В най-голяма степен това се дължи на промените в Наказателния кодекс, където това деяние е криминализирано.

От полицията споделиха, че доста автомобили са били спрени от движение и когато се докаже, че има подобно нарушение те остават в полза на държавата. От там допълниха още, че всички тестове, които извършват за алкохол или наркотици са сертифицирани.

От началото на годината досега е имало само два случая на разминаване на показаното от полевите тестове и кръвните проби на водачите. Ръководството на ОМДВР-Русе изказа благодарност на областния управител Драгомир Драганов и заместника му Георги Георгиев за съдействието при работата по организирането на движението в района на ГКПП „Дунав мост“, както и за ограничаването на скоростта на тротинетките.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X