https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОт днес „Синият Дунав“ се движи между Русе и София с...

От днес „Синият Дунав“ се движи между Русе и София с четири от новите немски вагони

С музикални изпълнения на валса „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус и „Радецки Марш“ от духов ансамбъл от оркестъра на Държавна опера – Русе с директор Пламен Бейков тази сутрин бе посрещнат и изпратен на централната жп гара в крайдунавския град възстановеният бърз влак „Синият Дунав“, който осъществява директна връзка между Русе и София.

Припомняме, че след повече от четиримесечни усилия от страна на областния управител Драгомир Драганов и със съдействието на кметовете на общините в Русенско, а също и на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, нейния заместник русенеца Димитър Недялков и ресорния заместник-министър Бисер Минчев, евродепутата Андрей Новаков и русенските народни представители в 50-ото Народно събрание директният влак от Русе към столицата бе подновен.

Това се случва след близо 6 годишно прекъсване.

„Оттук нататък можем да предложим на хората с този влак в пъти по-голям комфорт“, коментира Драганов, който бе сред първите пътници с новата композиция. Той пропътува маршрута от Русе до Бяла заедно със заместника си Георги Георгиев, народният представител от ГЕРБ-СДС Николай Братованов и омбудсманът Валентин Димитров. Те бяха изпратени от заместник-кмета по социални дейности, здравеопазване и транспорт Димитър Недев, а на Борово на композицията се качи кметът Валентин Панайотов заедно със служители на ръководената от него администрация.

Областният управител призова русенци да пътуват с възстановения влак, защото той е в тестови период до 15 декември. Ако се окаже, че има интерес към него, той ще продължи да съществува. Водят се и разговори с Министерството на транспорта и съобщенията връщането от София да бъде в по-късен час следобед, за да имат време хората да си свършат ангажиментите в столицата и същия ден да се приберат в Русе.

Драганов припомни, че при закупуване на билет за отиване и връщане се ползва 20 % отстъпка. Влакът засега е с четири вагона от доставените от Германия, като те имат климатик и контакти за зареждане на мобилни устройства.

Според разписанието той ще тръгва от Централната гара в Русе в 06.17 часа и ще пристига в София-Север в 12.15 часа. Поради ремонт на коловозите на централната жп гара в столицата, който желае, ще може да хване влак от София-Север до централна гара София в 12.32, като на централната гара той ще пристига пет минути по-късно, т.е. 12.37 часа.

От столична община е осигурен удобен градски транспорт, който позволява придвижване от гара София-Север до центъра на столицата. На връщане влакът ще тръгва в 14.35 от централна гара София и ще пристига в Русе в 21.53 часа, без да е нужно каквото и да е прекачване.

На този етап в интервала след 12.00 часа на обяд от София към Русе има 5 влака, като единствено „Синият Дунав“ е без прекачване.

Не на последно място областният управител открои ролята на народния представител от ГЕРБ-СДС Георги Кръстев за възстановяването на влака.

Пътниците, които бяха решили да се възползват от възможността за директна връзка между Русе и София, споделиха удовлетворението си от възстановения влак. Възрастни хора разказаха, че това им спестява прекачване на Горна Оряховица и им е много по-удобно да ползват „Синият Дунав“. Само на гарите от Русе до Бяла във влака се качиха близо 70 пътници.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X