https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиТърговците на радиоактивния америций остават за постоянно в ареста

Търговците на радиоактивния америций остават за постоянно в ареста

Окончателно тримата търговци на радиоактивния америций остават в ареста. Това реши пловдивският Апелативен съд, който потвърди наложената им мярка от окръжните магистрати.

При задържането им на няколко места бяха открити общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго престъпление при една по-лека мярка за неотклонение от сегашната – „задържане под стража“.

Определението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че тримата бяха задържани при при секретна акция на ДАНС и ГДБОП в Пловдив и Карлово преди дни. Първоначално бяха заловени четирима души, а на 19 септември повдигнaха обвинения срещу двама мъже – Георги Кулов от Карлово и Боян Зеленков от Първенец. Ден по-късно към това производство бе привлечено като обвиняем и друго лице – Васко Асенов, в чийто двор в Пловдив разследващите са открили още една от плочките, скрита в тухла. Освен за престъпно сдружаване, мъжете са обвинени и за държане на опасно за здравето вещество.

Лицата се познавали, а пластините са придобити от човек, живеещ в Сопот. Установено е, че той има присъда от 2009 година за придобиване и държане на същите пластини. След справка разследващите разбрали , че това лице през 2018 година е починало. Цената на една от йонизиращите плочки на черния пазар е 5 хиляди евро.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X